Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z sosem dyniowym, serem gorgonzola, pieczonymi batatami i awokado

Makaron z sosem dyniowym, serem gorgonzola, pieczonymi batatami i awokado

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 40

Dodano:

Odsłon: 334

Makaron z kremowym sosem dyniowym, awokado, batatami i serem gorngonzola

Składniki

  • 350 g makaronu
  • 200 g puree z dyni
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 duży batat
  • 2 awokado
  • 100 g sera gorgonzola
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1/8 łyżeczki cynamonu
  • 1/8 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżki tymianku
  • 1/2 łyżeczki szałwii
  • 20 g pestek z dyn
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz do smaku
  • odrobina wody z ugotowanego makaronu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Makaron z sosem dyniowym, serem gorgonzola, pieczonymi batatami i awokado

Przygotowanie

  1. Pestki dyni wsypać na suchą, rozgrzaną patelnię. Prażyć na małym ogniu przez kilka minut.
    Bataty obrać, pokroić w niewielką kostkę. Skropić olejem, oprószyć czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec przez około 20 minut.
    Masło rozpuścić na patelni, dodać śmietankę i puree z dyni, wymieszać. Gdy się zagotują, doprawić pieprzem, odrobiną soli i gotować, aż sos zacznie gęstnieć. Dodać poszatkowaną szałwię i tymianek, delikatnie wymieszać. Całość gotować jeszcze minutę. Sos zdjąć z ognia, dodać pokruszoną gorgonzolę i delikatnie wymieszać.
    Do niewielkiej miseczki wlać szklankę wody, dodać sok z cytryny, wymieszać. Awokado obrać i pokroić na niewielką kostkę. Wrzucić na chwilę do wody z cytryną, a następnie przecedzić.
    Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron dodać do sosu, wymieszać. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty dolać odrobinę wody, w której gotowany był makaron. Do makaronu dodać bataty i awokado, delikatnie wymieszać. Makaron wyłożyć na talerze i posypać prażonymi pestkami dyni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń