Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron z kremowym sosem dyniowym, awokado, batatami i serem gorngonzola
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 58
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 91
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 46
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 114
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 58
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 91
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 46
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 114
Składniki
Pestki dyni wsypać na suchą, rozgrzaną patelnię. Prażyć na małym ogniu przez kilka minut. Bataty obrać, pokroić w niewielką kostkę. Skropić olejem, oprószyć czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec przez około 20 minut. Masło rozpuścić na patelni, dodać śmietankę i puree z dyni, wymieszać. Gdy się zagotują, doprawić pieprzem, odrobiną soli i gotować, aż sos zacznie gęstnieć. Dodać poszatkowaną szałwię i tymianek, delikatnie wymieszać. Całość gotować jeszcze minutę. Sos zdjąć z ognia, dodać pokruszoną gorgonzolę i delikatnie wymieszać. Do niewielkiej miseczki wlać szklankę wody, dodać sok z cytryny, wymieszać. Awokado obrać i pokroić na niewielką kostkę. Wrzucić na chwilę do wody z cytryną, a następnie przecedzić. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron dodać do sosu, wymieszać. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty dolać odrobinę wody, w której gotowany był makaron. Do makaronu dodać bataty i awokado, delikatnie wymieszać. Makaron wyłożyć na talerze i posypać prażonymi pestkami dyni.