Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron z kremowym sosem dyniowym, awokado, batatami i serem gorngonzola
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 438
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 787
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 438
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 787
Składniki
Pestki dyni wsypać na suchą, rozgrzaną patelnię. Prażyć na małym ogniu przez kilka minut. Bataty obrać, pokroić w niewielką kostkę. Skropić olejem, oprószyć czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec przez około 20 minut. Masło rozpuścić na patelni, dodać śmietankę i puree z dyni, wymieszać. Gdy się zagotują, doprawić pieprzem, odrobiną soli i gotować, aż sos zacznie gęstnieć. Dodać poszatkowaną szałwię i tymianek, delikatnie wymieszać. Całość gotować jeszcze minutę. Sos zdjąć z ognia, dodać pokruszoną gorgonzolę i delikatnie wymieszać. Do niewielkiej miseczki wlać szklankę wody, dodać sok z cytryny, wymieszać. Awokado obrać i pokroić na niewielką kostkę. Wrzucić na chwilę do wody z cytryną, a następnie przecedzić. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron dodać do sosu, wymieszać. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty dolać odrobinę wody, w której gotowany był makaron. Do makaronu dodać bataty i awokado, delikatnie wymieszać. Makaron wyłożyć na talerze i posypać prażonymi pestkami dyni.