Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z sosem grzybowym

Makaron z sosem grzybowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2224

Dodano:

Odsłon: 944

Pomysł na szybki obiad. Sos jest bardzo prosty w wykonaniu – 15-20 minut i mamy gotowe danie. Serek mascarpone nadaje delikatny posmak, a białe wino wspaniały aromat.

Składniki

  • Pieczarki - 250 g
  • Grzyby Shiitake - 30 g
  • Cebula szalotka - 3 szt.
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Mascarpone - 250 g
  • Wino białe wytrawne - 1 szkl.
  • Bulion - 1/2 szkl.
  • Parmezan - 2 łyżki + do posypania
  • Sos sojowy - do smaku
  • Pieprz - do smaku
  • Świeża zielenina - do posypania
  • Makaron tagliatelle - lub inny rodzaj
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Szalotkę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy umyte, pokrojone na plasterki pieczarki oraz uprzednio namoczone w gorącej wodzie i pokrojone grzyby Shiitake. Chwilę podsmażamy, skrapiamy sosem sojowym, dodajemy pieprz, a następnie zalewamy winem i bulionem. Całość chwilę gotujemy, dodajemy serek mascarpone, jeśli trzeba - doprawiamy do smaku sosem sojowym i pieprzem. Na końcu dodajemy 2 łyżki parmezanu i mieszamy. Podajemy z ulubionym makaronem, posypując parmezanem i zieleniną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń