Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z sosem porowym

Makaron z sosem porowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2311 Ocena: 14632

Dodano:

Odsłon: 710

Pyszne danie na wystawny obiad.

Składniki

  • Por 1 kg
  • filet z kurczaka podwójny 1 szt
  • Jajo kurze 2 szt.
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • Bułka tarta
  • SOS POROWY” Składniki:
  • 1 szklanka przyrządzonej wcześnie masy porowe
  • Masło 1 łyżka
  • mąka 1 łyżka
  • chrzan tarty 1 łyżeczka
  • bulion 1 szklanka
  • śmietanka kremówka 1 szt- średnia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:

    Pory oczyścić, wrzucić na osolony wrzątek i gotować około pół godziny. Odcedzić i odlać nadmiar wody. Ugotowane pory mielimy wraz z filetem z kurczaka po czym odstawiamy 1 szklankę masy na sos. Do pozostałej masy dodajemy jaja, sól, pieprz oraz bułkę tartą (do uzyskania zwartej konsystencji) .Następnie formujemy małe zraziki, obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z mąką i smażymy z obu stron na złoty kolor. Zraziki podajemy z zielonym makaronem z dodatkiem szpinaku w sosie porowym.

    Wykonanie: Masę porową smażymy na maśle z jedną łyżką mąki. Następnie wlewamy bulion , dodajemy chrzan i doprawiamy do smaku. Pod koniec zaciągamy śmietaną kremową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń