Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonała propozycja na kolację.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 34
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 355
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 34
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 355
Składniki
Makaron gotujemy al dente wg. informacji na opakowaniu, odcedzamy. Obieramy gruszki, dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy gruszki i goździki , smażymy do zrumienienia gruszek. Zdejmujemy gruszki z patelni, usuwamy goździki. Na patelnie wrzucamy pokrojony w słupki boczek, rumienimy i zdejmujemy z patelni.
Na patelnie wlewamy śmietankę, delikatnie podgrzewamy i dokładamy drobno pokruszony ser pleśniowy i drobno starty ser żółty, mieszamy do rozpuszczenia się serów. Dokładamy gruszki i boczek, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem / ostrożnie z solą ponieważ boczek i sery zawierają już sól/. Jeżeli sos jest zbyt gęsty można dodać odrobinę wody. Do sosu dokładamy makaron, delikatnie mieszamy, Wykładamy na talerz, dekorujemy sporą ilością rukoli i posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi. Smacznego :)