Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka jest dobra tylko wtedy, gdy dobrze przygotujemy beszamel. Oczywiście można przygotować tu na bazie beszamelu; sos brokułowy, szpinakowy, dodać zielony groszek itd. Smacznego
Konfitura jest doskonałym dodatkiem do mięs, serów, ciast, deserów. Warto zro...
Odsłon: 33
Jeśli lubisz owsiankę na śniadanie polecam z dodatkiem buraków czerwonych i j...
Odsłon: 594
Konfitura jest doskonałym dodatkiem do mięs, serów, ciast, deserów. Warto zro...
Odsłon: 33
Jeśli lubisz owsiankę na śniadanie polecam z dodatkiem buraków czerwonych i j...
Odsłon: 594
Składniki
Piersi z kurczaka oczyścić ,umyć ,natrzeć wegetą , pieprzem ,odstawić w chłodne miejsce na pół godziny. Następnie gotować na parze 25 minut lub w rosole do miękkości. Ostudzić, rozdrobnić. Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić. Rozgrzać patelnię z łyżką masła (lub innego tłuszczu) wrzucić cebulę, zarumienić. Do cebuli dorzucić pieczarki, osolić, opieprzyć przyktyć i dusić, aż puszczą soki, zdjąć pokrywkę i smażyć. Złote, rumianne zdjąć z ognia. Ugotować tagliatelle według przepisu, odstawić. Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypać przesianą mąkę, mieszać drewnianym mieszadełkiem , aż mąka zrobi się złocista. Do mąki dodać dwie łyżki masła i zasmażyć. Następnie dodać śmietankę z żółtkiem, na małym ogniu ciągle mieszać zawartość patelni, dodając sok z cytryny, biały pieprz, startą gałkę muszkatuową, sól. Gdy zacznie mocno gęstnieć , wlać letnie mleko i cały czas mieszać , dodawać startego gruyere (może być ostatecznie ementaler)Gdy sos jest gęsty dodać rozdrobnione cząstki kurczaka i zdjąć z ognia. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, posypac tartą bułką. Na dno włożyć warstwę makaronu , przełożyć warstwą sosu, duszonymi pieczarkami i znowu makaron i sos, warstwa suszonych pomidorów z oleju. Całość posypać startym chedarem na wierzchu ułożyć paseczki pociętych różnokolorowych papryk wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 25 – 30 minut. Podawać z białym winem.