Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka jest dobra tylko wtedy, gdy dobrze przygotujemy beszamel. Oczywiście można przygotować tu na bazie beszamelu; sos brokułowy, szpinakowy, dodać zielony groszek itd. Smacznego
Piersi z kurczaka oczyścić ,umyć ,natrzeć wegetą , pieprzem ,odstawić w chłodne miejsce na pół godziny. Następnie gotować na parze 25 minut lub w rosole do miękkości. Ostudzić, rozdrobnić.
Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić. Rozgrzać patelnię z łyżką masła (lub innego tłuszczu) wrzucić cebulę, zarumienić. Do cebuli dorzucić pieczarki, osolić, opieprzyć przyktyć i dusić, aż puszczą soki, zdjąć pokrywkę i smażyć. Złote, rumianne zdjąć z ognia.
Ugotować tagliatelle według przepisu, odstawić. Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypać przesianą mąkę, mieszać drewnianym mieszadełkiem , aż mąka zrobi się złocista. Do mąki dodać dwie łyżki masła i zasmażyć. Następnie dodać śmietankę z żółtkiem, na małym ogniu ciągle mieszać zawartość patelni, dodając sok z cytryny, biały pieprz, startą gałkę muszkatuową, sól. Gdy zacznie mocno gęstnieć , wlać letnie mleko i cały czas mieszać , dodawać startego gruyere (może być ostatecznie ementaler)Gdy sos jest gęsty dodać rozdrobnione cząstki kurczaka i zdjąć z ognia.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, posypac tartą bułką. Na dno włożyć warstwę makaronu , przełożyć warstwą sosu, duszonymi pieczarkami i znowu makaron i sos, warstwa suszonych pomidorów z oleju. Całość posypać startym chedarem na wierzchu ułożyć paseczki pociętych różnokolorowych papryk wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 25 – 30 minut. Podawać z białym winem.
Wymyslilam to bo bardzo lubie szpinak, ale mysle ze warto sprobowac i tym kto...
Odsłon: 17562
prosto i szybko...
Odsłon: 24525
Propozycja na smaczną i sytą zapiekankę z makaronu, z dodatkiem kurczaka i sz...
Odsłon: 2933
Przepis dnia
Moje pierwsze w tym roku szparagi upolowane za 9,99! Ponieważ pogoda, jak na...
Odsłon: 3898
Przepis dnia
Pyszne, lekkie danie z cukinią w roli głównej. Nadziewane kaszą jaglaną i wa...
Odsłon: 8574
Pyszne ciasto z jabłkami w wersji z mąki razowej, a na dodatek bez cukru - su...
Odsłon: 8520
Dzisiaj zapraszam na focaccię, płaskie włoskie pieczywo, które świetnie spraw...
Odsłon: 23
Pyszna i zdrowa - zupa krem z pieczonych buraków
Odsłon: 26
Przepis dnia
Moje pierwsze w tym roku szparagi upolowane za 9,99! Ponieważ pogoda, jak na...
Odsłon: 3898
Przepis dnia
Pyszne, lekkie danie z cukinią w roli głównej. Nadziewane kaszą jaglaną i wa...
Odsłon: 8574
Pyszne ciasto z jabłkami w wersji z mąki razowej, a na dodatek bez cukru - su...
Odsłon: 8520
Dzisiaj zapraszam na focaccię, płaskie włoskie pieczywo, które świetnie spraw...
Odsłon: 23
Pyszna i zdrowa - zupa krem z pieczonych buraków
Odsłon: 26
Składniki
Piersi z kurczaka oczyścić ,umyć ,natrzeć wegetą , pieprzem ,odstawić w chłodne miejsce na pół godziny. Następnie gotować na parze 25 minut lub w rosole do miękkości. Ostudzić, rozdrobnić. Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić. Rozgrzać patelnię z łyżką masła (lub innego tłuszczu) wrzucić cebulę, zarumienić. Do cebuli dorzucić pieczarki, osolić, opieprzyć przyktyć i dusić, aż puszczą soki, zdjąć pokrywkę i smażyć. Złote, rumianne zdjąć z ognia. Ugotować tagliatelle według przepisu, odstawić. Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypać przesianą mąkę, mieszać drewnianym mieszadełkiem , aż mąka zrobi się złocista. Do mąki dodać dwie łyżki masła i zasmażyć. Następnie dodać śmietankę z żółtkiem, na małym ogniu ciągle mieszać zawartość patelni, dodając sok z cytryny, biały pieprz, startą gałkę muszkatuową, sól. Gdy zacznie mocno gęstnieć , wlać letnie mleko i cały czas mieszać , dodawać startego gruyere (może być ostatecznie ementaler)Gdy sos jest gęsty dodać rozdrobnione cząstki kurczaka i zdjąć z ognia. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, posypac tartą bułką. Na dno włożyć warstwę makaronu , przełożyć warstwą sosu, duszonymi pieczarkami i znowu makaron i sos, warstwa suszonych pomidorów z oleju. Całość posypać startym chedarem na wierzchu ułożyć paseczki pociętych różnokolorowych papryk wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 25 – 30 minut. Podawać z białym winem.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami
Dania główne
Marokański chleb, kotlet na grillu i sos miętowy
Dania główne
Maakouda
Dania główne
Roladki ze szparagami
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami. To proste i sycące danie, z...
Odsłon: 161
Marokański chleb, kotlet na grillu i sos miętowy
Marokańskie smaki przeniesione do naszego ogrodu. Nieziemsko wyrazisty w smak...
Odsłon: 62