Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron ze szparagami i jajkiem w koszulce to błyskawiczne danie. Czas jego przygotowania to niecałe 15 minut. Idealne rozwiązanie na szybki obiad lub ciepłą kolację. ;)
Na początku makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
W czasie kiedy gotujemy makaron kroimy przygotowujemy szparagi. Odłamujemy zdrewniałe końce i dzielimy je po długości na pół (jeśli są grube to nawet na 3-4 części). Siekamy papryczkę i czosnek. Następnie na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, czosnek i papryczkę. Smażymy chwilkę, aż czosnek lekko się zarumieni. Później dodajemy szparagi i smażymy około 5 minut. Pod koniec dodajemy gorący makaron, około 100-150 ml wody z gotowania makaronu i wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy 2-3 minuty.
Pod koniec gotowania makaronu, w drugim wysokim garnku zagotowujemy posoloną wodę. Kiedy woda wrze zmniejszamy płonień, żeby tylko delikatnie bulgotała. Można do niej dodać łyżkę octu, ale jeśli mamy pewność że nasze jajka są bardzo świeże nie jest to konieczne. Jajko wbijamy do małej miseczki, albo do szklanki. Następnie łyżką mieszamy wodę tak aby powstał wir na środku garnka i delikatnie wlewamy do niego jajko. Tak samo postępujemy z drugim jajkiem. Gotujemy około 3 minuty i wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej.
Makaron podajmy gorący, obsypany dużą ilością parmezanu, jajkiem w koszulce i świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego ;)
Przepis dnia
Przyjemny w smaku obiad.
Odsłon: 8612
Nie będę się szczególnie rozpisywać na temat zalet tego dania. Po prostu musi...
Odsłon: 3607
Polędwiczki z makaronem i szparagami w sosie to świetna propozycja na obiad....
Odsłon: 406
Przepis pomoże Ci przygotować obiad, gdy zapomnisz rozmrozić mięso. Danie pr...
Odsłon: 65
Dzisiaj trochę relaksu przy kawie. Takie domowe ciasteczka są super dodatkiem...
Odsłon: 3130
Bardzo lubię kaczkę w całości z owocami i poszczególne jej części osobno. Dzi...
Odsłon: 1590
Fit obiad - kasza kuskus, rolada z oliwkami i fasolka szparagowa to zdecydowa...
Odsłon: 156
Genialna zapiekanka z cukinii, mięsa mielonego i ziemniaków. Prosta i łatwa w...
Odsłon: 429
Przepis pomoże Ci przygotować obiad, gdy zapomnisz rozmrozić mięso. Danie pr...
Odsłon: 65
Dzisiaj trochę relaksu przy kawie. Takie domowe ciasteczka są super dodatkiem...
Odsłon: 3130
Bardzo lubię kaczkę w całości z owocami i poszczególne jej części osobno. Dzi...
Odsłon: 1590
Fit obiad - kasza kuskus, rolada z oliwkami i fasolka szparagowa to zdecydowa...
Odsłon: 156
Genialna zapiekanka z cukinii, mięsa mielonego i ziemniaków. Prosta i łatwa w...
Odsłon: 429
Składniki
Na początku makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
W czasie kiedy gotujemy makaron kroimy przygotowujemy szparagi. Odłamujemy zdrewniałe końce i dzielimy je po długości na pół (jeśli są grube to nawet na 3-4 części). Siekamy papryczkę i czosnek. Następnie na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, czosnek i papryczkę. Smażymy chwilkę, aż czosnek lekko się zarumieni. Później dodajemy szparagi i smażymy około 5 minut. Pod koniec dodajemy gorący makaron, około 100-150 ml wody z gotowania makaronu i wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy 2-3 minuty.
Pod koniec gotowania makaronu, w drugim wysokim garnku zagotowujemy posoloną wodę. Kiedy woda wrze zmniejszamy płonień, żeby tylko delikatnie bulgotała. Można do niej dodać łyżkę octu, ale jeśli mamy pewność że nasze jajka są bardzo świeże nie jest to konieczne. Jajko wbijamy do małej miseczki, albo do szklanki. Następnie łyżką mieszamy wodę tak aby powstał wir na środku garnka i delikatnie wlewamy do niego jajko. Tak samo postępujemy z drugim jajkiem. Gotujemy około 3 minuty i wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej.
Makaron podajmy gorący, obsypany dużą ilością parmezanu, jajkiem w koszulce i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego ;)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Wegetariańskie szaszłyki z sera paneer, przygotowane we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer
Dania główne
Ogórki, cukinia, koper włoski, biała kasza gryczana i kiszona cytryna
Dania główne
Kawałki kurczaka w domowej mieszance przypraw shawarma/szawarma.przygotowane w multicookerze instant pot.
Dania główne
Flaki w pomidorach
Wegetariańskie szaszłyki z sera paneer, przygotowane we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer
Przepyszne aromatyczne szaszłyki marynowane w indyjskich przyprawach, zadowol...
Odsłon: 16
Ogórki, cukinia, koper włoski, biała kasza gryczana i kiszona cytryna
Warzywna potrawka z pyszną kiszoną cytryną, podana z białą kaszą gryczaną. Po...
Odsłon: 36