Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
czyli ekspresowy przepis na letni obiad, a że sezon na szparagi w pełni, to korzystajmy, ile wlezie ;-)
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1345
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 274
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1345
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 274
Składniki
szparagi (po odłamaniu zdrewniałych części) myjemy i kroimy w plasterki, pozostawiając w całości główki, cebulę obieramy i drobno siekamy, szynkę kroimy w paski
makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i pozostawiamy 3-4 łyżki wody po gotowaniu
na patelni (wybieramy taką z przykryciem) rozgrzewamy olej, wrzucamy szynkę i smażymy chwilkę, po czym dodajemy cebulę i smażymy aż się zeszkli, dodajemy szparagi, przykrywamy i dusimy kilka minut, aż szparagi nieco zmiękną
teraz na patelnię przekładamy mascarpone, mieszamy, przykrywamy i czekamy, aż serek się rozpuści, dodajemy wodę z makaronu, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy makaron i wszystko dusimy jeszcze 2-3 minuty, no i gotowe, na talerzu dekorujemy pomidorkami, smacznego ;-)