Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
czyli ekspresowy przepis na letni obiad, a że sezon na szparagi w pełni, to korzystajmy, ile wlezie ;-)
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1126
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1280
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 500
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1126
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1280
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 500
Składniki
szparagi (po odłamaniu zdrewniałych części) myjemy i kroimy w plasterki, pozostawiając w całości główki, cebulę obieramy i drobno siekamy, szynkę kroimy w paski
makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i pozostawiamy 3-4 łyżki wody po gotowaniu
na patelni (wybieramy taką z przykryciem) rozgrzewamy olej, wrzucamy szynkę i smażymy chwilkę, po czym dodajemy cebulę i smażymy aż się zeszkli, dodajemy szparagi, przykrywamy i dusimy kilka minut, aż szparagi nieco zmiękną
teraz na patelnię przekładamy mascarpone, mieszamy, przykrywamy i czekamy, aż serek się rozpuści, dodajemy wodę z makaronu, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy makaron i wszystko dusimy jeszcze 2-3 minuty, no i gotowe, na talerzu dekorujemy pomidorkami, smacznego ;-)