Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo zdrowe danie, a przede wszystkim proste i szybkie w wykonaniu. Proporcje dla jednej osoby, ale bardzo głodnej :)
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2477
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3407
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1483
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2193
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2477
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3407
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1483
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2193
Składniki
Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Orzechy obierz, możesz je pognieść na drobno. Cebulę i czosnek drobno pokrój.
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę. Chwilę podsmażaj, aż zacznie się rumienić. Wtedy dodaj posiekany czosnek. Chwilę podsmażaj, aż się zarumienią.
Dodaj szpinak, sól i pieprz. Możesz dodać troszkę soku z cytryny. Zmniejsz moc grzania do mniej więcej połowy. Całość od czasu do czasu mieszaj ok. 5 minut.
Dodaj śmietankę 30%. Całość wymieszaj, trzymaj na ogniu aż śmietanka się zagotuje. Następnie zmniejsz moc grzania, trzymaj wszystko jeszcze ok 3 minut, aż śmietanka się zagęści. Niektórzy używają jogurt, ale nadaje on specyficzny smak, który nie każdemu pasuje. Dodatkowo może się zdarzyć, że jogurt się zważy i wtedy obiad będzie taki sobie :)
Dodaj ugotowany makaron. Całość dobrze wymieszaj.
Danie przełóż na talerz i posyp pokruszonymi orzechami.