Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron ze szpinakiem i szynką parmeńską

Makaron ze szpinakiem i szynką parmeńską

Autor:

Przepisów i artykułów: 367 Ocena: 4054

Dodano:

Odsłon: 5455

Danie jest bardzo proste i można przygotować je w ekspresowym tempie. Dlatego jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które pracują do późna i nie mają siły na przygotowywanie skomplikowanych przepisów.

Składniki

  • 3/4 opakowania makaronu fusilli (świderki)
  • około 250 g świeżego szpinaku
  • 5-6 plasterków szynki parmeńskiej
  • ząbek czosnku
  • 150 ml śmietanki 30%
  • łyżka oliwy z oliwek/masła
  • parmezan (ilość uzależniona od indywidualnych preferencji:)
  • Pieprz
  • Sól
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente.

  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę szynkę. Chwile podsmażamy i dorzucamy szpinak. Smażymy przez jakieś 4 minuty aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Następnie dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanego sosu dodajemy makaron i parmezan. Wszystko dokładnie mieszamy.
    Podajemy od razu po przygotowaniu.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń