Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj polecam przepis na makaron zapiekany z kurczakiem, porem i pomidorami. Wszystko pokryte warstwą pysznego serka.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11266
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4938
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1126
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9808
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1456
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11266
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4938
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1126
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9808
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1456
Składniki
Mięso myjemy, kroimy w kostkę (dość grubą), solimy, oprószamy pieprzem i mieloną papryką. Następnie smażymy przez 15 minut na oliwie z oliwek. Na 5 minut przed koniec smażenia dodajemy pokrojonego w półplasterki pora. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Uwaga: Możemy użyć jednego rodzaju makaronu. Jeśli używamy dwóch rodzajów to zadbajmy o to, aby miały zbliżony czas gotowania, wówczas nie będziemy musieli gotować ich w oddzielnych naczyniach.
W dużym rondlu rozgrzewamy masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy ugotowany makaron i mięso z porem, dodajemy pomidory z puszki. Całość delikatnie, ale starannie mieszamy, doprawiamy do smaku, posypujemy tartym parmezanem i siekanym szczypiorkiem. Makaron zapiekamy pod przykryciem do momentu rozpuszczenia sera. Smacznego.