Dania główne Przepis na:
1-2 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Wypatroszoną rybę opłukać i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać solą i pieprzem.
Smażyć na patelni grillowej polewając rybę olejem lub na grillu elektrycznym (zima).
Smażenie ryby nie trwa długo, ok. 6 min. Olej z pestek winogron pozwala osiągnąć bardzo wysoką temperaturę dlatego smażenie z każdej strony trwa ok 3 min. można zrobić przewrotkę jak kto lubi.
Dodatki do ryby dowolne, jakie kto lubi. Smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (7)

Konto usunięte 29 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Mimo zlosliwosci jakie sie tu pojawily,przepis jest bardzo atrakcyjny!Ryby wyglada apetycznie i wcale nie musi byc bardzo turecka,zeby przebrac takowa nazwe...
Przypominam o naszych pierogach ruskich,ktorych w Rosji nie znaja...albo sosie neapolskim...ktorego wlosi tez nie znaja...i fasolce po bretonsku...i innych...Trzeba by wszedzie zmienic nazwy...
6 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 22 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
moim zdaniem olej z pestek winogron świetnie nadaje się do pieczenia, od lat go z powodzeniem stosuję i nie widzę w tym nic dziwnego , pozdrawiam8 Kto głosował? | Odpowiedz

Wabik 11 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Twierdzenie, że olej z pestek winogron nadaje się do smażenia i to jeszcze w bardzo wysokiej temperaturze jest co najmniej ryzykowne. Olej ten zawiera dużo kwasów wielonienasyconych. Oleje tego typu w ogóle nie są zalecane do smażenia.2 Kto głosował? | Odpowiedz

Wabik 11 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Ciekawe na czym polega "tureckość" tego dania??0 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 06 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Taki obiadek chętnie spróbuję.Pozdrawiam.8 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 04 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
danie wspaniałe tylko ze "zdobyciem" surowej makreli moze być problemik - bo ani złowić ... ani kupić nie łatwo :)8 Kto głosował? | Odpowiedz

Jagoda50 02 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Tak przygotowana makrela jest przepyszna,danie proste ,a jakze smaczne.8 Kto głosował? | Odpowiedz