Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smażona makrela z sosem pietruszkowo-czosnkowym, do tego młode ziemniaki z duszoną papryką
Dziś, jako że sezon był urodzajny to jest bajecznie pyszna zupka ANASAZI KOKO...
Odsłon: 169
Banalna w przygotowaniu zapiekanka z cukinią i serkiem wiejskim. Świetnie spr...
Odsłon: 19985
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1699
Dziś, jako że sezon był urodzajny to jest bajecznie pyszna zupka ANASAZI KOKO...
Odsłon: 169
Banalna w przygotowaniu zapiekanka z cukinią i serkiem wiejskim. Świetnie spr...
Odsłon: 19985
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1699
Składniki
Makrelę naciąć poprzecznie w kilku miejscach, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem. Odstawić na pół godziny.
Ziemniaki dokładnie wyszorować, ugotować w osolonej wodzie. Gdy lekko przestygną pokroić na kawałki (małe sztuki wystarczy przekroić na pół).
Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzaną oliwę, dodać pokrojoną w spore kawałki paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć razem kilka minut, następnie wsypać wędzoną paprykę, doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem do miękkości. Na koniec dodać ziemniaki.
Liście pietruszki wrzucić do blendera, dodać czosnek, oliwę, sól i pieprz, zmiksować.
Makrelę smażyć po 3-4 minuty z obu stron. Wyłożyć na talerze, polać sosem, podawać z paprykowymi ziemniakami.