Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 1243
Dodano: 01.08.2020
Odsłon: 573
3-4 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Makrelę naciąć poprzecznie w kilku miejscach, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem. Odstawić na pół godziny.
Ziemniaki dokładnie wyszorować, ugotować w osolonej wodzie. Gdy lekko przestygną pokroić na kawałki (małe sztuki wystarczy przekroić na pół).
Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzaną oliwę, dodać pokrojoną w spore kawałki paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć razem kilka minut, następnie wsypać wędzoną paprykę, doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem do miękkości. Na koniec dodać ziemniaki.
Liście pietruszki wrzucić do blendera, dodać czosnek, oliwę, sól i pieprz, zmiksować.
Makrelę smażyć po 3-4 minuty z obu stron. Wyłożyć na talerze, polać sosem, podawać z paprykowymi ziemniakami.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 03 sierpnia 2020Zgłoś do usunięcia
Apetycznie wygląda:)0 Kto głosował? | Odpowiedz