Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierożki z serem ricotta. Kuchnia maltańska!
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 502
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 266
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9705
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1135
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4480
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 502
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 266
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9705
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1135
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4480
Składniki
Mąkę i kasze manną dokładnie wymieszać. Dodać szczyptę soli i 2 roztrzepane jajka. Jeśli ciasto jest zbyt sztywne dodać krople zimnej wody.
Ser ricotta, 2 roztrzepane jajka, sól, pieprz i natkę pietruszki wymieszać w oddzielnej misce.
Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować na długie cienkie pasy, brzegi zwilżyć wodą.
Rozłożyć małe kulki farszu w odległości 2 cm od brzegu ciasta i 4 cm od siebie.
Przyłożyć jedną krawędź ciasta na drugą, lekko nacisnąć i wycinać 6-7 cm pierożki. Gotować w posolonej w wodzie ok. 4 minut. Przed podaniem można posypać startym parmezanem.