Do góry

Dania główne Przepis na:

Małże św. Jakuba (przegrzebki) z szafranowym risottem i groszkiem

Małże św. Jakuba (przegrzebki) z szafranowym risottem i groszkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 515

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Małże św. Jakuba (przegrzebki) z szafranowym risottem i groszkiem"

Składniki

  • 600 g małży św. Jakuba (przegrzebków)
  • 150 g ryżu arborio
  • kilka pręcików szafranu
  • 100 g masła
  • 200 g groszku cukrowego
  • 600 ml niezbyt słonego bulionu rybnego
  • 1–2 cebulki szalotki
  • olej z awokado lub oliwa z oliwek
  • sól morska
  • czarny pieprz
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • sos teriyaki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Porcja na 4 osoby. Czas przygotowania: 45 minut.

  2. Rozgrzej na patelni łyżkę masła, zeszklij szalotkę, nie dopuszczając do zbrązowienia. W garnku w łyżce masła obsmaż ryż, aż będzie szklisty. Dolej wino i stopniowo je odparowuj. Dodaj pręciki szafranu, wrzuć szalotkę i dolej bulionu, by ryż był nim przykryty.

  3. Risotto gotuj powoli, wielokrotnie podlewając wywarem, aż ryż będzie al dente (nie powinien się rozgotować). Do gotowego ryżu dodaj 3 łyżki masła, które nada mu aksamitną konsystencję i podkreśli smak. Podczas gotowania risotta rozgrzej na patelni oliwę.

  4. Wrzuć oczyszczone małże i usmaż je na złoto – z każdej strony ok. minuty. Na innej patelni, na oliwie krótko podsmaż świeży groszek, aby pozostał chrupiący. Nie dopuść do przegrzania groszku, bo stanie się szary i miękki. Na koniec dodaj sos teriyaki, który nada mu charakterystyczny smak. Małże podawaj na ciepłym ryżu z zielonym groszkiem.

    Źródło: Twój Styl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń