Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Małże św. Jakuba (przegrzebki) z szafranowym risottem i groszkiem"
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 219
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 52
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3308
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 219
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 52
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3308
Składniki
Porcja na 4 osoby. Czas przygotowania: 45 minut.
Rozgrzej na patelni łyżkę masła, zeszklij szalotkę, nie dopuszczając do zbrązowienia. W garnku w łyżce masła obsmaż ryż, aż będzie szklisty. Dolej wino i stopniowo je odparowuj. Dodaj pręciki szafranu, wrzuć szalotkę i dolej bulionu, by ryż był nim przykryty.
Risotto gotuj powoli, wielokrotnie podlewając wywarem, aż ryż będzie al dente (nie powinien się rozgotować). Do gotowego ryżu dodaj 3 łyżki masła, które nada mu aksamitną konsystencję i podkreśli smak. Podczas gotowania risotta rozgrzej na patelni oliwę.
Wrzuć oczyszczone małże i usmaż je na złoto – z każdej strony ok. minuty. Na innej patelni, na oliwie krótko podsmaż świeży groszek, aby pozostał chrupiący. Nie dopuść do przegrzania groszku, bo stanie się szary i miękki. Na koniec dodaj sos teriyaki, który nada mu charakterystyczny smak. Małże podawaj na ciepłym ryżu z zielonym groszkiem.Źródło: Twój Styl