Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Małże św. Jakuba (przegrzebki) z szafranowym risottem i groszkiem"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Porcja na 4 osoby. Czas przygotowania: 45 minut.
Rozgrzej na patelni łyżkę masła, zeszklij szalotkę, nie dopuszczając do zbrązowienia. W garnku w łyżce masła obsmaż ryż, aż będzie szklisty. Dolej wino i stopniowo je odparowuj. Dodaj pręciki szafranu, wrzuć szalotkę i dolej bulionu, by ryż był nim przykryty.
Risotto gotuj powoli, wielokrotnie podlewając wywarem, aż ryż będzie al dente (nie powinien się rozgotować). Do gotowego ryżu dodaj 3 łyżki masła, które nada mu aksamitną konsystencję i podkreśli smak. Podczas gotowania risotta rozgrzej na patelni oliwę.
Wrzuć oczyszczone małże i usmaż je na złoto – z każdej strony ok. minuty. Na innej patelni, na oliwie krótko podsmaż świeży groszek, aby pozostał chrupiący. Nie dopuść do przegrzania groszku, bo stanie się szary i miękki. Na koniec dodaj sos teriyaki, który nada mu charakterystyczny smak. Małże podawaj na ciepłym ryżu z zielonym groszkiem.Źródło: Twój Styl