Do góry

Dania główne Przepis na:

Mannowiec rybno-buraczany

Mannowiec rybno-buraczany

Autor:

Przepisów i artykułów: 122 Ocena: 458

Dodano:

Odsłon: 361

Taki wytrawny tort z ryby i buraków jest bardzo smaczny. Można zaskoczyć rodzinę.

Składniki

  • 400 g ryby - miruna
  • 6 łyżek manny
  • 2 buraki czerwone
  • 175 g krakersy ( paczka )
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • majonez
  • natka pietruszki
  • gotowana marchewka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Mannowiec rybno-buraczany

Przygotowanie

  1. Rybę umyć , osuszyć i przekręcić przez maszynkę na drobnym sitku.
    Zagotować 1/2 litra wody i dodać 3 łyżki kaszy manny. Gotować i mieszać.
    Dodać zmieloną rybę i w dalszym ciągu gotować na małym ogniu Dodać pieprz cytrynowy i sól do smaku.

  2. Buraki ugotować, obrać i przekręcić przez maszynkę.
    Zagotować 1/2 litra wody i dodać 3 łyżki kaszy manny. Gotować i mieszać.
    Dodać zmielone buraki. Zagotować. Dodać łyżeczkę soku z cytryny, 1/2 łyżeczki cukru, sól do smaku.

  3. Krakersami wyłożyć dno tortownicy. Na krakersy wyłożyć 1/2 masy rybnej.
    Przykryć krakersami. Teraz połowę masy buraczanej. Przykryć krakersami.
    Znowu ryba i znowu krakersy. Na wierzch wyłożyć pozostałe buraczki.
    Pozostawić w lodówce najlepiej na cała noc.
    Po wyjęciu z lodówki okroić nożem i zdjąć obręcz tortownicy.
    Boki posmarować majonezem i udekorować wg uznania.
    Ja wykorzystałam natkę pietruszki i marchewkę.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń