Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Marmolada morelowa z bananami"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32549
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 44
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 69
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 909
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 327
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32549
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 44
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 69
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 909
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 327
Składniki
Morele umyj, osusz, obierz ze skórki, przekrój na pół i i wyjmij pestki. Obrane połówki owoców włóż do rondelka z grubym dnem i zmiksuj blenderem. Jeśli nie masz blendera, możesz rozgnieść je na miazgę widelcem lub przetrzeć przez sito.
Do rondla z owocami dosyp cukier żelujący i, często mieszając, gotuj na wolnym ogniu około 10 minut.
Banany obierz, pokrój w plasterki i dodaj do rondelka. Gotuj razem jeszcze 1-2 minuty, aby plasterki bananów nie rozpadły się. Dopraw kwaskiem cytrynowym i wymieszaj.
Rozłóż powstałą marmoladę do czystych, wcześniej przygotowanych słoików (wraz z zakrętkami powinny być dokładnie wyparzone, osuszone, wciąż ciepłe) i starannie zakręć. Ustaw każdy słoik dnem do góry, a po chwili pasteryzuj ok. 20 minut.
Przechowuj słoiki w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 205 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie