Do góry

Dania główne Przepis na:

Marynowana dynia

Marynowana dynia

Autor:

Przepisów i artykułów: 993 Ocena: 8458

Dodano:

Odsłon: 7

Sprawdzony przepis na "Marynowana dynia"

Składniki

  • 70-80 dag dyni
  • kawałek korzenia imbiru
  • 150 ml octu winnego (najlepiej jabłkowego)
  • 1/2 laski cynamonu
  • 2-3 goździki
  • 2 gwiazdki anyżku
  • 15 dag naturalnego miodu płynnego (np. akacjowego lub lipowego)
  • 150 ml wody
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Marynowana dynia

Przygotowanie

  1. PRZY­GO­TO­WA­NIE:

  2. Dynię obierz ze skóry, przekrój i usuń włókniste części razem z pestkami. Pozostały miąższ pokrój na kawałki (2 cm).

  3. Imbir obierz i pokrój w plasterki.

  4. Do garnka wlej ocet i 150 ml wody. Wrzuć imbir, cynamon, goździki oraz gwiazdki anyżu. Zagotuj.

  5. Włóż kawałki dyni i gotuj 2 minuty. Łyżką cedzakową wyjmij je (bardzo delikatnie) i przełóż do wysterylizowanych słoików.

  6. Zalewę jeszcze raz zagotuj, dodaj miód i wymieszaj.

  7. Zalej dynię w słoikach tak, aby płyn sięgał 1 cm powyżej zawartości.

  8. Słoiki natychmiast zakręć i odwróć do góry dnem. Odstaw na 5 dni w chłodne miejsce, aby dynia nabrała smaku.

    Źródło: Kurier TV

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń