Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doświadczeni grzybiarze rozpoczęli już pierwsze zbiory w lasach. Chociaż sezon na grzyby potraw jeszcze przez kilka miesięcy, warto już teraz pomyśleć o tym, w jaki sposób zachować ich smak na dłużej. Maślaki w occie to rarytas, który zdecydowanie warto mieć w spiżarni. Będą idealną przekąską na imprezach lub dodatkiem do różnego rodzaju sałatek i dań głównych.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19921
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 500
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 542
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6960
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243768
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19921
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 500
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 542
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6960
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243768
Składniki
Maślaki dokładnie przejrzyj i oczyść pod bieżącą wodą. Z kapeluszy zdejmij skórkę. Pokrój na mniejsze kawałki. Nie mocz maślaków, bo wtedy stracą swoją sprężystość. Wrzuć je do garnka, zalej wodą aż będą zakryte i dodaj łyżkę octu. Gotuj na wolnym ogniu około 10 minut. Odcedź i przełóż do wyparzonych i suchych słoików, najlepiej zostawiając około 2 centymetrów luzu od pokrywki.
Cebule obierz i posiekaj w piórka. Rozłóż równomiernie do słoików. Wsyp po liściu laurowym, zielu angielskim i kilka ziarenek pieprzu do każdego naczynia.
Z wody, octu i cukru zagotuj zalewę. Wszystkie składniki powinny się połączyć. Gorącą zalewą przykryj wszystkie maślaki. Szybko zamknij słoiki szczelnie. Pasteryzuj około 15 minut od momentu zagotowania wody w garnku.