Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doświadczeni grzybiarze rozpoczęli już pierwsze zbiory w lasach. Chociaż sezon na grzyby potraw jeszcze przez kilka miesięcy, warto już teraz pomyśleć o tym, w jaki sposób zachować ich smak na dłużej. Maślaki w occie to rarytas, który zdecydowanie warto mieć w spiżarni. Będą idealną przekąską na imprezach lub dodatkiem do różnego rodzaju sałatek i dań głównych.
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 14
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 14
Składniki
Maślaki dokładnie przejrzyj i oczyść pod bieżącą wodą. Z kapeluszy zdejmij skórkę. Pokrój na mniejsze kawałki. Nie mocz maślaków, bo wtedy stracą swoją sprężystość. Wrzuć je do garnka, zalej wodą aż będą zakryte i dodaj łyżkę octu. Gotuj na wolnym ogniu około 10 minut. Odcedź i przełóż do wyparzonych i suchych słoików, najlepiej zostawiając około 2 centymetrów luzu od pokrywki.
Cebule obierz i posiekaj w piórka. Rozłóż równomiernie do słoików. Wsyp po liściu laurowym, zielu angielskim i kilka ziarenek pieprzu do każdego naczynia.
Z wody, octu i cukru zagotuj zalewę. Wszystkie składniki powinny się połączyć. Gorącą zalewą przykryj wszystkie maślaki. Szybko zamknij słoiki szczelnie. Pasteryzuj około 15 minut od momentu zagotowania wody w garnku.