Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć maślany kurczak z chlebkiem naan wywodzi się z kuchni indyjskiej, która może wydawać się skomplikowana, przepis ten jest w rzeczywistości prosty do wykonania. Główną złożoność stanowi obfitość użytych przypraw, które nadają kurczakowi jego niezwykły, bogaty smak. Chociaż istnieje możliwość wykorzystania gotowych chlebków naan do maczania w sosie, zachęcamy do przygotowania domowego pieczywa, które smakuje wyjątkowo, gdy zostanie posmarowane czosnkowym masłem. Jeśli potrzebujesz bardziej treściwego dania, serwując maślanego kurczaka z ryżem basmati.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6983
Polecam.
Odsłon: 132
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5303
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2458
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6983
Polecam.
Odsłon: 132
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5303
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2458
Składniki
Mięso z kurczaka umyj, osusz i pokrój na większe kawałki. W dużej misce umieść jogurt, sok z cytryny, posiekany czosnek, tarty imbir oraz przyprawy sypkie. Wymieszaj, włóż kurczaka do środka i wymieszaj ponownie. Przykryj miskę folią spożywczą, wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, a nawet na całą noc.
Gdy mięso się marynuje przygotuj chlebki. Do dużej miski wsyp przesianą mąkę oraz pozostałe składniki. Za pomocą specjalnego haka w robocie kuchennym wyrabiaj ciasto około 8 minut lub do momentu, aż uzyskasz gładkie ciasto. Możesz też wyrobić ciasto rękami. Miskę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1-2 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Gdy ciasto jest już wyrośnięte, podziel je na 4 lub 6 części, uformuj kulki, odłóż i odstaw na 10 minut. Po tym czasie weź pierwszą z kul i rozwałkuj ją na cienki placuszek. Mocno rozgrzej żeliwną lub naleśnikową patelnię i ułóż na niej chlebek. Na powierzchni ciasta powinny powstawać bąbelki. Jeśli tak się nie stanie, patelnia jest za zimna. Smaż naan przez około 1-2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu możesz posmarować domowym sosem czosnkowym, wykonanym z masła i przesiekanego czosnku z dodatkiem natki pietruszki. Powtarzaj czynność, aż usmażysz wszystkie chlebki.
Aby przygotować maślanego kurczaka, postaw duży rondel na ogniu i na 2 łyżkach masła obsmaż wyjęte z marynaty kawałki kurczaka. Rób to partiami, aby mięso ładnie się obsmażało, a nie gotowało. Odłóż obsmażonego kurczaka na talerz. Na tej samej patelni dodaj pozostałe masło i poczekaj, aż się rozpuści. Dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę i smaż, aż będzie błyszcząca. Następnie dodaj posiekany czosnek, tarty imbir oraz pozostałe sypkie przyprawy. Po około 2 minutach dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Przesmażaj, aż pomidory się rozpadną i sok lekko odparuje. Przelej sos do kielicha blendera, zblenduj i ponownie przenieś na patelnię. Możesz przelać sos przez sitko, aby uzyskać emulsyjnie gładki krem bez pestek pomidorów (choć nie jest to konieczne). Do sosu dodaj śmietanę, a jeśli lubisz, gdy w sosie coś chrupie – także garść niesolonych orzeszków ziemnych lub nerkowców. Do sosu dodaj kurczaka, przykryj pokrywkę i trzymaj na ogniu ok. 15 minut. Na koniec dopraw danie (w razie potrzeby) solą, pieprzem, cukrem lub sokiem z limonki.
Gotowego maślanego kurczaka podawaj z chlebkiem naan. Kurczaka w sosie możesz posypać natką pietruszki lub kolendrą, a chlebem posmarować czosnkowym masłem.