Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurskie farszynki to klasyczne danie kuchni Polski północnej. Nieco przypominają kluski śląskie z mięsnym nadzieniem, ale w farszu znajdziesz dużą ilość cebuli i jajko. Całość jest także podsmażana, tworząc wyjątkowe połączenie smaków. Mazurskie farsznyki doskonale sprawdzą się na poniedziałkowy obiad, kiedy zastanawiamy się, co zrobić z mięsa pozostałego po gotowaniu rosołu.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 186
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4410
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11982
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6823
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5614
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 186
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4410
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11982
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6823
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5614
Składniki
Przygotuj ciasto. Ziemniaki obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Włóż je do osolonej wody i ugotuj do miękkości. Gorące jeszcze ziemniaki utłucz tłuczkiem lub zmiel w maszynce do mięsa. Masa powinna być jednolita i pozbawiona grudek. Pozostaw całość do ostygnięcia w temperaturze pokojowej lub wstaw do lodówki. Do zimnej masy dodaj jajka, sól i mąkę. Wyrób rękoma na jednolite ciasto, które klei się do siebie i umiarkowanie klei się do rąk.
Przygotuj farsz. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj lub rozdrobnij robotem kuchennym. Podsmaż ją na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Jajka ugotuj na twardo, obierz i bardzo drobno posiekaj lub rozdrobnij w robocie. W misce wymieszaj ze sobą ugotowane mięso z rosołu, cebulę, jajka i przyprawy.
Sklej mazurskie farszynki. Z ciasta ziemniaczanego odrywaj po kawałku o średnicy ok. 5-8 cm. Rozwałkuj kulki na stole podsypanym mąką. Na każde kółko nakładaj po 1-2 spore łyżki farszu. Zlep ciasto z powrotem w kulkę i uformuj z niej prostopadłościan.
Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Smaż farszynki na małym ogniu z obu stron na złoty kolor, przez kilka minut.
Danie podawaj na ciepło, z dodatkiem sosu pieczarkowego.