Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurskie farszynki to klasyczne danie kuchni Polski północnej. Nieco przypominają kluski śląskie z mięsnym nadzieniem, ale w farszu znajdziesz dużą ilość cebuli i jajko. Całość jest także podsmażana, tworząc wyjątkowe połączenie smaków. Mazurskie farsznyki doskonale sprawdzą się na poniedziałkowy obiad, kiedy zastanawiamy się, co zrobić z mięsa pozostałego po gotowaniu rosołu.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 64
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3671
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 110
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 64
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3671
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 110
Składniki
Przygotuj ciasto. Ziemniaki obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Włóż je do osolonej wody i ugotuj do miękkości. Gorące jeszcze ziemniaki utłucz tłuczkiem lub zmiel w maszynce do mięsa. Masa powinna być jednolita i pozbawiona grudek. Pozostaw całość do ostygnięcia w temperaturze pokojowej lub wstaw do lodówki. Do zimnej masy dodaj jajka, sól i mąkę. Wyrób rękoma na jednolite ciasto, które klei się do siebie i umiarkowanie klei się do rąk.
Przygotuj farsz. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj lub rozdrobnij robotem kuchennym. Podsmaż ją na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Jajka ugotuj na twardo, obierz i bardzo drobno posiekaj lub rozdrobnij w robocie. W misce wymieszaj ze sobą ugotowane mięso z rosołu, cebulę, jajka i przyprawy.
Sklej mazurskie farszynki. Z ciasta ziemniaczanego odrywaj po kawałku o średnicy ok. 5-8 cm. Rozwałkuj kulki na stole podsypanym mąką. Na każde kółko nakładaj po 1-2 spore łyżki farszu. Zlep ciasto z powrotem w kulkę i uformuj z niej prostopadłościan.
Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Smaż farszynki na małym ogniu z obu stron na złoty kolor, przez kilka minut.
Danie podawaj na ciepło, z dodatkiem sosu pieczarkowego.