Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Medalionowe wieżyczki"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 192
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 192
Składniki
Brzoskwinie umyć, skórkę naciąć u nasady. Włożyć do wrzącej wody. Po pół minuty wyjąć łyżką cedzakową i przestudzić, polewając zimną wodą. Obrać ze skórki, rozkroić, wyjąć pestki. Tymianek opłukać, osuszyć, odłożyć trochę do dekoracji, resztę posiekać.
Migdały wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię i, mieszając, zrumienić je. Przesypać na talerzyk i odłożyć do wystudzenia.
Cebulę obrać, grubo posiekać. W garnku rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę. Dołożyć ryż oraz migdały. Zalać 300 ml wody. Posolić do smaku. Poczekać, aż całość zawrze, zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem jeszcze 20 minut.
Polędwiczki wieprzowe oczyścić, opłukać, osuszyć ręcznikiem kuchennym. Pokroić na 8 kawałków. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść medaliony, smażyć 4-5 minut na rumiano z obu stron. Pod koniec przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Złożyć po 2 medaliony. Przełożyć je konfiturą z mango.
Na każdej wieżyczce położyć połówkę brzoskwini oraz plasterek żółtego sera. Piec je 6-8 minut na grillu albo w rozgrzanym piekarniku (najlepiej z funkcją grill). Przed podaniem danie udekorować odłożonym tymiankiem.
Czas przygotowania: około 60 minutŹródło: Życie na gorąco