Do góry

Dania główne Przepis na:

Meksykańska cukinia

Meksykańska cukinia

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 493

Dodano:

Odsłon: 1367

Aromatyczna cukinia faszerowana z mięsem mielonym.

Składniki

  • Mięso mielone wieprzowe (1/2 kg)
  • ser żółty Chedar (10 dkg)
  • cebula (1szt)
  • kukurydza (1/2 puszki)
  • fasola czerwona(1/2 puszki)
  • oliwki zielone (10 szt)
  • Czosnek (1 ząbek)
  • Papryczka chili
  • Pomidory w puszce (1/2 puszki)
  • sól, pieprz,słodka papryka, oregano
  • bazylia, przyprawa do mięsa mielonego
  • sos salsa Mexicana
  • olej
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Farsz:
    Na rozgrzanej oliwie podsmażmy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany ząbek czosnku.
    Dodajemy posiekaną małą papryczkę chili pozbawioną gniazd nasiennych
    Całość smażymy kilka (5 min)
    Dodajemy mięso, smażymy do czasu aż się całe obsmaży, dodajemy puszkę pomidorów, sos salsa Mexicana 2 łyżki, przykrywamy i dusimy 20 min.
    Następnie dodajemy pół puszki fasoli, pół puszki kukurydzy i kilka pociętych zielonych oliwek.

  2. Przyprawiamy do smaku: sól, pieprz, paprykę słodką, oregano, bazylię i przyprawę do mięsa mielonego. Dokładnie mieszamy.

    Cukinia:
    Z cukinii usuwamy gniazda nasienne. Wydrążone cukinie solimy. Odstawiamy na pół godziny. Usuwamy powstałą wodę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut (180 stopni) – do czasu aż cukinia zmięknie.

    Następnie w wydrążone cukinie wypełniamy farszem i posypujemy serem. Pieczemy kolejne 10 minut. Gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń