Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Meksykański gulasz z papryką"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
Składniki
Mięso opłucz, osusz i pokrój w kostkę, włóż do miski. Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili, ocet balsamiczny, 2 łyżki oliwy oraz po szczypcie słodkiej i ostrej mielonej papryki. Wszystko starannie wymieszaj. Odstaw na ok. 10 min.
2. Mocno rozgrzej patelnię. Włóż mięso i krótko smaż na dużym ogniu (mieszaj, by kąski zrumieniły się ze wszystkich stron). Wołowinę przełóż do garnka. Dołóż pomidory z puszki, wlej gorący bulion. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem 60 min.
Oczyść, opłucz i pokrój w kosteczkę zieloną i czerwoną paprykę. Obierz i również pokrój w kosteczkę marchew. Warzywa przesmaż na łyżce oliwy, oprósz solą i pieprzem, dodaj do gulaszu. Duś jeszcze 10 min.
Cebulki osącz z zalewy, korniszony posiekaj. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj. Przygotowane dodaj do mięsa, wymieszaj, podgrzej. Przypraw gulasz do smaku. Przed podaniem ew. udekoruj go listkami natki, kleksem kwaśnej śmietany albo nachosami.Źródło: Tina