Do góry

Dania główne Przepis na:

Meksykański talerz

Meksykański talerz

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 19

Sprawdzony przepis na "Meksykański talerz"

Składniki

  • 2 cukinie
  • 1 kolba kukurydzy
  • 2 limonki
  • 12 krewetek
  • 1 pomarańcza
  • 25 dag arbuza
  • 1 awokado
  • oliwa
  • masło
  • chili w proszku
  • mielona słodka papryka
  • sól
  • cukier
  • kolendra
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Meksykański talerz

Przygotowanie

  1. Cukinie umyj starannie, osusz, pozostaw ze skórką. Pokrój w plasterki. Krewetki (królewskie)oczyść i opłucz. Kolbę kukurydzy wrzuć do wody z łyżeczką cukru, gotuj 15-20 minut.

  2. Przygotuj marynatę z soku z jednej pomarańczy i połowy limonki, szczypty chili, mielonej słodkiej papryki i soli. Włóż krewetki, wymieszaj. Odstaw na 30 min.

  3. 2 łyżki masła utrzyj ze szczyptą soli i sokiem z połowy limonki, posmaruj kukurydzę. Grilluj, obracając, 12-15 minut. Zdejmij z grilla, przestudź, pokrój w plasterki. Na grillu ułóż krewetki. Piecz po 3-5 min z każdej strony. Na koniec upiecz cukinię.

  4. Arbuza obierz, miąższ pokrój w dużą kostkę. Awokado przekrój, usuwając pestkę. Wydrąż miąższ, pokrój w plasterki. Wszystkie przygotowane rozłóż ozdobnie na talerzach.

  5. Danie skrop sosem z drugiej limonki, 3-4 łyżek oliwy oraz szczypty soli i chili. Udekoruj listkami kolendry.

  6. Czas ok. 50 min; porcja – 270 kcal, cena 6 zł, 4 porcje.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń