Do góry

Dania główne Przepis na:

Meksykańskie leczo

Meksykańskie leczo

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 63

Dodano:

Odsłon: 673

Super danie, idealne na zimne dni, gdyż świetnie rozgrzewa i dodaje energii.

Składniki

  • ok. 300g mięsa mielonego
  • ok. 300g kiełbasy (u mnie podwawelska)
  • 600g pokrojonej papryki
  • 500g obranej i pokrojonej cukinii
  • 300g pokrojonych pieczarek
  • 1 puszka przetartych pomidorów
  • 500ml tomatery lub gęstego soku pomidorowego
  • 4 kolby kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 duże cebule
  • 1 -2 papryczki chili chipotle
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • 250 ml rosołu
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Meksykańskie leczo

Przygotowanie

  1. Wykonanie:

    - Pokroić kiełbasę w kostkę i delikatnie podsmażyć.
    - Podsmażyć mięso mielone, aż się ładnie zarumieni.
    - Pieczarki pokrojone w plasterki, delikatnie podsmażyć na patelni.
    - Każdą kolbę kukurydzy podzielić na 3-4 części.
    Wszystkie powyższe składniki włożyć do garnka i dodać pokrojone w kostkę: cukinię, paprykę, cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku oraz oliwę.
    - Następnie dodać przetarte pomidory, tomaterę i zalać wszystko rosołem.
    - Gotować pod przykryciem ok 50 min.
    - Po upływie 50 min, wyciągnąć kolby kukurydzy.
    - Dodać resztę składników: puszkę czerwonej fasoli, poszatkowaną natkę pietruszki i doprawić do smaku solą i pieprzem.
    - Całość gotować przez kolejne 20 min.
    W między czasie okroić ziarna kukurydzy z kolby i wrzucić do zupy.
    Na sam koniec, do smaku dodać 2 papryczki chili chipotle i gotować jeszcze ok 5 min.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń