Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka z cukinii jest pyszna. Ale jak to stwierdził mój mąż byłaby jeszcze lepsza gdyby była z mięskiem. Mówisz, masz!!! I dzisiaj taką właśnie przygotowałam. Babka z dodatkiem przysmażonego wędzonego boczku i łopatki.
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7730
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 32
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 178
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7730
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 32
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 178
Składniki
Cukinię obrać i wydrążyć.
Następnie zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, wsypać 1 łyżkę soli, wymieszać i pozostawić aby wydzielił się sok.
W tym czasie usmażyć pokrojony boczek i łopatkę. Usmażyć na rumiano. Można dodać troszkę masła. Dodać pokrojoną,a cebulę i czosnek. Smażyć dalej uważając aby nie przypalić, bo będzie gorzkie.
Przygotować zioła
I posiekać
Zetrzeć ser
Odcisnąć na sicie i wygniatając ręką cukinię.
Dodać rozmieszane jajka, przyprawy i zioła. Dodać ser, mięso , mąkę i proszek do pieczenia. Przed dodaniem każdego składnika wymieszać masę dokładnie. Formę do pieczenia wysmarować masłem, posypać tartą bułką i wyłożyć masę.
Piec w 150 stopniach do momentu gdy babka zezłoci się. Ja preferuję dłuższe pieczenie w niższej temperaturze, bo potrawy mięsno-warzywne bardzie przenikają swoimi smakami i aromatem.
Babka jest pyszna na gorąco i na zimno. Można ją zamrozić a potem rozmrozić ( ale nie w kuchence) . Do kuchenki wstawiamy na kilka minut po rozmrożeniu. Smacznego.