Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mielone gyros to ciekawe urozmaicenie zwykłych i klasycznych kotletów. W tej wersji są pełne dużej ilości aromatycznych przypraw, a także soczewicy, która łączy wszystko w jedną i pyszną całość. Są tak samo miękkie i rozpływające się w ustach jak te najpopularniejsze w naszych domach, jednocześnie przybliżając orientalne klimaty. Świetnie sprawdzą się także przygotowywane na grillu i będą hitem każdego spotkania roślinnego.
Przepis dnia
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 2500
Nie masz za wiele składników ani dużej ilości czasu, aby przygotować coś słod...
Odsłon: 5480
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2234
Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi to danie proste i...
Odsłon: 961
Przepis dnia
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 2500
Nie masz za wiele składników ani dużej ilości czasu, aby przygotować coś słod...
Odsłon: 5480
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2234
Spaghetti z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi to danie proste i...
Odsłon: 961
Składniki
Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj razem z papryczką, a soczewicę rozgnieć widelcem na papkę. Możesz też wszystkie te składniki umieścić w misie robota kuchennego i wspólnie rozdrobnić.
W misce umieść mięso mielone, cebulę i soczewicę. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i całość dobrze wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
W niewielkiej miseczce rozbełtaj jajko do panierowania. Bułkę tartą do panierowania wsyp do głębokiego talerza. Na patelni rozgrzej olej.
Z masy uformuj płaskie kotlety. Maczaj je najpierw w jajku, a następnie panieruj w bułce tartej. Smaż mielone gyros przez 5-8 minut z każdej strony, do momentu aż w środku będą odpowiednio usmażone.
Kotlety podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem skrobiowym i lekką surówką.