Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inspirowane kuchnią śląską mielone po chorzowsku to wyjątkowa wariacja na temat klasycznych kotletów. To, co wyróżnia je spośród innych, to dodatek kapusty kiszonej, która nadaje potrawie ciekawego charakteru i kwaśnego posmaku. Mielone są doskonałe na co dzień i od święta. Świetnie smakują serwowane z ziemniakami lub świeżym chlebem.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 14260
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1029
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4332
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 929
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1158
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4126
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 14260
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1029
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4332
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 929
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1158
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4126
Składniki
Bułkę tartą namocz w mleku (lub wodzie) i odstaw. Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku i drobno pokrój. Obraną i posiekaną w kostkę cebulkę podsmaż na maśle na złoty kolor. Do dużej miski włóż mielone mięso, pokrojoną kapustę, namoczoną i odciśniętą bułkę tartą, podsmażoną bułkę tartą oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj musztardę, majeranek, mielony kminek, dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym dokładnie wyrób na gładką masę, dolewając wodę w razie potrzeby.
Z masy nabieraj porcje, formuj kule, spłaszczaj, aby otrzymać zgrabne kotlety. Na dużej patelni mocno rozgrzej olej lub smalec i smaż kotlety z dwóch stron, upewniając się, że środek nie jest surowy. Gotowe kotlety wykładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Mielone po chorzowsku serwuj od razu po przygotowaniu, najlepiej z gotowanymi ziemniakami.