Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inspirowane kuchnią śląską mielone po chorzowsku to wyjątkowa wariacja na temat klasycznych kotletów. To, co wyróżnia je spośród innych, to dodatek kapusty kiszonej, która nadaje potrawie ciekawego charakteru i kwaśnego posmaku. Mielone są doskonałe na co dzień i od święta. Świetnie smakują serwowane z ziemniakami lub świeżym chlebem.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19998
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 526
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 603
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7032
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244623
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19998
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 526
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 603
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7032
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244623
Składniki
Bułkę tartą namocz w mleku (lub wodzie) i odstaw. Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku i drobno pokrój. Obraną i posiekaną w kostkę cebulkę podsmaż na maśle na złoty kolor. Do dużej miski włóż mielone mięso, pokrojoną kapustę, namoczoną i odciśniętą bułkę tartą, podsmażoną bułkę tartą oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj musztardę, majeranek, mielony kminek, dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym dokładnie wyrób na gładką masę, dolewając wodę w razie potrzeby.
Z masy nabieraj porcje, formuj kule, spłaszczaj, aby otrzymać zgrabne kotlety. Na dużej patelni mocno rozgrzej olej lub smalec i smaż kotlety z dwóch stron, upewniając się, że środek nie jest surowy. Gotowe kotlety wykładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Mielone po chorzowsku serwuj od razu po przygotowaniu, najlepiej z gotowanymi ziemniakami.