Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inspirowane kuchnią śląską mielone po chorzowsku to wyjątkowa wariacja na temat klasycznych kotletów. To, co wyróżnia je spośród innych, to dodatek kapusty kiszonej, która nadaje potrawie ciekawego charakteru i kwaśnego posmaku. Mielone są doskonałe na co dzień i od święta. Świetnie smakują serwowane z ziemniakami lub świeżym chlebem.
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 848
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1071
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 256
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2805
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 848
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1071
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 256
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2805
Składniki
Bułkę tartą namocz w mleku (lub wodzie) i odstaw. Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku i drobno pokrój. Obraną i posiekaną w kostkę cebulkę podsmaż na maśle na złoty kolor. Do dużej miski włóż mielone mięso, pokrojoną kapustę, namoczoną i odciśniętą bułkę tartą, podsmażoną bułkę tartą oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj musztardę, majeranek, mielony kminek, dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym dokładnie wyrób na gładką masę, dolewając wodę w razie potrzeby.
Z masy nabieraj porcje, formuj kule, spłaszczaj, aby otrzymać zgrabne kotlety. Na dużej patelni mocno rozgrzej olej lub smalec i smaż kotlety z dwóch stron, upewniając się, że środek nie jest surowy. Gotowe kotlety wykładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Mielone po chorzowsku serwuj od razu po przygotowaniu, najlepiej z gotowanymi ziemniakami.