Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inspirowane kuchnią śląską mielone po chorzowsku to wyjątkowa wariacja na temat klasycznych kotletów. To, co wyróżnia je spośród innych, to dodatek kapusty kiszonej, która nadaje potrawie ciekawego charakteru i kwaśnego posmaku. Mielone są doskonałe na co dzień i od święta. Świetnie smakują serwowane z ziemniakami lub świeżym chlebem.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10329
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5950
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5301
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12772
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4534
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10329
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5950
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5301
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12772
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4534
Składniki
Bułkę tartą namocz w mleku (lub wodzie) i odstaw. Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku i drobno pokrój. Obraną i posiekaną w kostkę cebulkę podsmaż na maśle na złoty kolor. Do dużej miski włóż mielone mięso, pokrojoną kapustę, namoczoną i odciśniętą bułkę tartą, podsmażoną bułkę tartą oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj musztardę, majeranek, mielony kminek, dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym dokładnie wyrób na gładką masę, dolewając wodę w razie potrzeby.
Z masy nabieraj porcje, formuj kule, spłaszczaj, aby otrzymać zgrabne kotlety. Na dużej patelni mocno rozgrzej olej lub smalec i smaż kotlety z dwóch stron, upewniając się, że środek nie jest surowy. Gotowe kotlety wykładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Mielone po chorzowsku serwuj od razu po przygotowaniu, najlepiej z gotowanymi ziemniakami.