Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 635 Ocena: 5454
Dodano: 04.12.2018
Odsłon: 4518
1-2 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Bułkę tartą wsypujemy na miskę i porcjami wlewamy ciepły bulion - dodajemy go tyle by bułkę namoczyć ale żeby nie pływała. Odstawiamy na 15 min. Następnie dodajemy mięso mielone, suszone pomidory /ja dodałam 1 łyżkę płaską ale jeśli ktoś woli bardziej pomidorowy smak może dodać więcej/ wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i dokładnie wyrabiamy.
Z masy mięsnej formujemy pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym na patelni tłuszczu /może być olej ale ja proponuję smalec/. Usmażone mielone przykrywamy by nie wystygły.
Sos: cebulę obieramy, drobno siekamy i szklimy na patelni na rozgrzanym maśle. Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Dusimy do miękkości, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką wędzoną i słodką. Gdy warzywa będą miękkie miksujemy sos blenderem na gładki sos.
Mielone podajemy z sosem paprykowym i ugotowanym ryżem lub kaszą.
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

pelen_brzuszek 04 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
pychoty :) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

babcitereskiciasta 04 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
Widać że pyszne.:) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 04 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
Pyszny pomysł:) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz