Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone w sosie paprykowym

Mielone w sosie paprykowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 635 Ocena: 5454

Dodano:

Odsłon: 4518

Kotlety mielone podane w pysznym sosie paprykowym, doprawionym mieloną papryką wędzoną podane z ryżem /ale równie dobrze smakują z kaszą/.

Składniki

  • mięso mielone 50 dag
  • bułka tarta 3 łyżki
  • bulion warzywny 8 łyżek
  • suszone pomidory /przyprawa/ do smaku
  • jajko 1 szt
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • tłuszcz do smażenia
  • sos:
  • papryka czerwona 2 szt duże
  • cebula czerwona 1 szt
  • papryka mielona wędzona do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • cukier do smaku
  • masło 1 łyżka
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Mielone w sosie paprykowym

Przygotowanie

  1. Bułkę tartą wsypujemy na miskę i porcjami wlewamy ciepły bulion - dodajemy go tyle by bułkę namoczyć ale żeby nie pływała. Odstawiamy na 15 min. Następnie dodajemy mięso mielone, suszone pomidory /ja dodałam 1 łyżkę płaską ale jeśli ktoś woli bardziej pomidorowy smak może dodać więcej/ wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i dokładnie wyrabiamy.
    Z masy mięsnej formujemy pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym na patelni tłuszczu /może być olej ale ja proponuję smalec/. Usmażone mielone przykrywamy by nie wystygły.

  2. Sos: cebulę obieramy, drobno siekamy i szklimy na patelni na rozgrzanym maśle. Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Dusimy do miękkości, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką wędzoną i słodką. Gdy warzywa będą miękkie miksujemy sos blenderem na gładki sos.
    Mielone podajemy z sosem paprykowym i ugotowanym ryżem lub kaszą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń