Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone w sosie porowym

Mielone w sosie porowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 498 Ocena: 3588

Dodano:

Odsłon: 518

Tradycyjne mielone podane z lekko ostrym sosem porowym i kaszą kuskus. Prosty pomysł na smaczny obiad:)

Składniki

  • mięso mielone wieprzowe 60 dag
  • bułka tarta 4 łyżki
  • jajko 1 szt
  • bulion warzywny 0,3 szklanki
  • majeranek 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • sos:
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • por /biała część/ 3 szt
  • musztarda 1 łyżka
  • bulion warzywny 0,5 szklanki
  • śmietana 18% 1 szklanka
  • sol do smaku
  • pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy mielone: bułkę tartą zalewamy ciepłym bulionem, mieszamy i odstawiamy na 10 min. Dodajemy mięso mielone wieprzowe /u mnie z łopatki i karkówki/, wbijamy jajko,dodajemy majeranek, doprawiamy do smaku przyprawami i dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy pulpety i smażymy na rumiano na rozgrzanym na patelni tłuszczu.

  2. Przygotowujemy sos: na drugiej patelni lub w rondelku rozgrzewamy tłuszcz /polecam masło klarowane/ i wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażamy 2-3 min. by się zeszkliły ale nie zrumieniły.
    Następnie dodajemy oczyszczony, pokrojony w cienkie pół plasterki por i podsmażamy 4-5 min często mieszając.
    Do pora wlewamy bulion i na małym ogniu dusimy wszystko razem do czasu aż por będzie miękki. Na koniec wlewamy śmietanę wymieszaną z musztardą i doprawiamy do smaku. Całość mocno podgrzewamy ciągle mieszając ale nie zagotowujemy.
    Mielone podajemy z sosem i kaszą kuskus, ryżem, ziemniakami lub kaszą gryczaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń