Tradycyjne mielone podane z lekko ostrym sosem porowym i kaszą kuskus. Prosty pomysł na smaczny obiad:)
Mielone w sosie porowym
Składniki
- mięso mielone wieprzowe 60 dag
- bułka tarta 4 łyżki
- jajko 1 szt
- bulion warzywny 0,3 szklanki
- majeranek 1 łyżka
- sól do smaku
- pieprz mielony do smaku
- papryka słodka mielona do smaku
- sos:
- cebula 1 szt
- czosnek 2 ząbki
- por /biała część/ 3 szt
- musztarda 1 łyżka
- bulion warzywny 0,5 szklanki
- śmietana 18% 1 szklanka
- sol do smaku
- pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia
Składniki
- mięso mielone wieprzowe 60 dag
- bułka tarta 4 łyżki
- jajko 1 szt
- bulion warzywny 0,3 szklanki
- majeranek 1 łyżka
- sól do smaku
- pieprz mielony do smaku
- papryka słodka mielona do smaku
- sos:
- cebula 1 szt
- czosnek 2 ząbki
- por /biała część/ 3 szt
- musztarda 1 łyżka
- bulion warzywny 0,5 szklanki
- śmietana 18% 1 szklanka
- sol do smaku
- pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia

Etapy przygotowania
Przygotowujemy mielone: bułkę tartą zalewamy ciepłym bulionem, mieszamy i odstawiamy na 10 min. Dodajemy mięso mielone wieprzowe /u mnie z łopatki i karkówki/, wbijamy jajko,dodajemy majeranek, doprawiamy do smaku przyprawami i dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy pulpety i smażymy na rumiano na rozgrzanym na patelni tłuszczu.

Przygotowujemy sos: na drugiej patelni lub w rondelku rozgrzewamy tłuszcz /polecam masło klarowane/ i wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażamy 2-3 min. by się zeszkliły ale nie zrumieniły. Następnie dodajemy oczyszczony, pokrojony w cienkie pół plasterki por i podsmażamy 4-5 min często mieszając. Do pora wlewamy bulion i na małym ogniu dusimy wszystko razem do czasu aż por będzie miękki. Na koniec wlewamy śmietanę wymieszaną z musztardą i doprawiamy do smaku. Całość mocno podgrzewamy ciągle mieszając ale nie zagotowujemy. Mielone podajemy z sosem i kaszą kuskus, ryżem, ziemniakami lub kaszą gryczaną.

Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 350

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 431

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 826
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 350

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 431

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 826



Składniki
- mięso mielone wieprzowe 60 dag
- bułka tarta 4 łyżki
- jajko 1 szt
- bulion warzywny 0,3 szklanki
- majeranek 1 łyżka
- sól do smaku
- pieprz mielony do smaku
- papryka słodka mielona do smaku
- sos:
- cebula 1 szt
- czosnek 2 ząbki
- por /biała część/ 3 szt
- musztarda 1 łyżka
- bulion warzywny 0,5 szklanki
- śmietana 18% 1 szklanka
- sol do smaku
- pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia
Przygotowujemy mielone: bułkę tartą zalewamy ciepłym bulionem, mieszamy i odstawiamy na 10 min. Dodajemy mięso mielone wieprzowe /u mnie z łopatki i karkówki/, wbijamy jajko,dodajemy majeranek, doprawiamy do smaku przyprawami i dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy pulpety i smażymy na rumiano na rozgrzanym na patelni tłuszczu.
Przygotowujemy sos: na drugiej patelni lub w rondelku rozgrzewamy tłuszcz /polecam masło klarowane/ i wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażamy 2-3 min. by się zeszkliły ale nie zrumieniły. Następnie dodajemy oczyszczony, pokrojony w cienkie pół plasterki por i podsmażamy 4-5 min często mieszając. Do pora wlewamy bulion i na małym ogniu dusimy wszystko razem do czasu aż por będzie miękki. Na koniec wlewamy śmietanę wymieszaną z musztardą i doprawiamy do smaku. Całość mocno podgrzewamy ciągle mieszając ale nie zagotowujemy. Mielone podajemy z sosem i kaszą kuskus, ryżem, ziemniakami lub kaszą gryczaną.
Smaczny obiadek :)
Super mielone i ten sos z pora, pycha :) Jak dla mnie, to koniecznie z kaszą gryczaną, którą uwielbiam :D
Proste, a jakie smaczne ;-D