Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne mielone podane z lekko ostrym sosem porowym i kaszą kuskus. Prosty pomysł na smaczny obiad:)
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 507
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 843
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 507
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 843
Składniki
Przygotowujemy mielone: bułkę tartą zalewamy ciepłym bulionem, mieszamy i odstawiamy na 10 min. Dodajemy mięso mielone wieprzowe /u mnie z łopatki i karkówki/, wbijamy jajko,dodajemy majeranek, doprawiamy do smaku przyprawami i dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy pulpety i smażymy na rumiano na rozgrzanym na patelni tłuszczu.
Przygotowujemy sos: na drugiej patelni lub w rondelku rozgrzewamy tłuszcz /polecam masło klarowane/ i wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażamy 2-3 min. by się zeszkliły ale nie zrumieniły. Następnie dodajemy oczyszczony, pokrojony w cienkie pół plasterki por i podsmażamy 4-5 min często mieszając. Do pora wlewamy bulion i na małym ogniu dusimy wszystko razem do czasu aż por będzie miękki. Na koniec wlewamy śmietanę wymieszaną z musztardą i doprawiamy do smaku. Całość mocno podgrzewamy ciągle mieszając ale nie zagotowujemy. Mielone podajemy z sosem i kaszą kuskus, ryżem, ziemniakami lub kaszą gryczaną.