Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne mielone podane z lekko ostrym sosem porowym i kaszą kuskus. Prosty pomysł na smaczny obiad:)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10864
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4853
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 967
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9307
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1379
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10864
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4853
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 967
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9307
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1379
Składniki
Przygotowujemy mielone: bułkę tartą zalewamy ciepłym bulionem, mieszamy i odstawiamy na 10 min. Dodajemy mięso mielone wieprzowe /u mnie z łopatki i karkówki/, wbijamy jajko,dodajemy majeranek, doprawiamy do smaku przyprawami i dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy pulpety i smażymy na rumiano na rozgrzanym na patelni tłuszczu.
Przygotowujemy sos: na drugiej patelni lub w rondelku rozgrzewamy tłuszcz /polecam masło klarowane/ i wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażamy 2-3 min. by się zeszkliły ale nie zrumieniły. Następnie dodajemy oczyszczony, pokrojony w cienkie pół plasterki por i podsmażamy 4-5 min często mieszając. Do pora wlewamy bulion i na małym ogniu dusimy wszystko razem do czasu aż por będzie miękki. Na koniec wlewamy śmietanę wymieszaną z musztardą i doprawiamy do smaku. Całość mocno podgrzewamy ciągle mieszając ale nie zagotowujemy. Mielone podajemy z sosem i kaszą kuskus, ryżem, ziemniakami lub kaszą gryczaną.