Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone z farszem w sosie pomidorowym

Mielone z farszem w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1761

Dodano:

Odsłon: 23247

Zdrowsza alternatywa sznycelków

Składniki

  • 500g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka, 1 jajko
  • czosnek w proszku, pieprz, zioła prowansalskie
  • kawałek papryki, kawałek cukinii, 2 pieczarki
  • cebula, 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek otrębów
  • puszka pomidoró 400g
  • kawałek marchewki i pietruszki
  • odrobina soli/wegety
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Mielone z farszem w sosie pomidorowym

Przygotowanie

  1. Warzywa - cukinię, pieczarki, paprykę, połowę cebuli - kroimy w kostkę.
    Wszystko dusimy pod przykryciem - warzywa muszą być miękkie, ale nie rozpadające się.
    Do mięsa dodajemy jajko, otręby, czosnek w proszku, pieprz i zioła - ugniatamy ręką.
    Zwilżonymi zimną wodą rękoma formujemy z mięsa placki, nakładamy farsz, i formujemy w kulki.
    Gotowe kulki układamy na lekko natłuszczonej patelni, splaszczamy.
    Smażymy pod przykryciem z dwóch stron - mają się zarumienić.
    Sos pomidorowy:
    Marchew i pietruszkę kroimy w plastry, połowę cebuli i czosnek drobno siekamy,
    dodajemy do pomidorów. Wszystko gotujemy do miękkości warzyw,
    przyprawiamy pieprzem, wegetą.
    Sos miksujemy.
    Gotowym polewamy mielone.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń