Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne danie obiadowe: tradycyjne mielone podane na warzywach "po grecku" z kaszą jęczmienną perłową. Prosto, pysznie i do syta:)
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15516
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15516
Składniki
Cebulę obieramy , kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do rondla na rozgrzane masło. gdy stanie się szklista dodajemy obrane i starte na tarce o dużych oczkach warzywa: marchew, pietruszkę, seler oraz drobno posiekany /lub przeciśnięty przez praskę/ czosnek. Przesmażamy często mieszając przez 1-2 min. Wlewamy ok. 200 ml bulionu, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i delikatnie doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.Dusimy do miękkości bez przykrycia od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dodajemy pozostały bulion.Pod koniec duszenia ostatecznie doprawiamy do smaku dodając także ostrą paprykę. W czasie, gdy warzywa duszą się w garnku przygotowujemy mielone: do mięsa mielonego /u mnie z łopatki i karkówki/ dodajemy bułkę tartą, wbijamy jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie wyrabiamy, formujemy mielone i smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju. Mielone podajemy na warzywach. U mnie dodatkowo była kasza jęczmienna ale może być też ryż lub ziemniaki.