Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone z warzywami "po grecku" i kaszą

Mielone z warzywami po grecku i kaszą

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 5770

Dodano:

Odsłon: 3883

Smaczne danie obiadowe: tradycyjne mielone podane na warzywach "po grecku" z kaszą jęczmienną perłową. Prosto, pysznie i do syta:)

Składniki

  • mięso mielone wieprzowe 70 dag
  • bułka tarta 3 łyżki
  • jajko 1 szt
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • warzywa "po grecku":
  • marchew 3 duże
  • pietruszka /korzeń/ 1 szt
  • seler 0,5 szt
  • cebula 1 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • bulion ok.300 ml
  • masło 1 łyżka kopiasta
  • liść laurowy 1 szt
  • ziele angielskie 3 ziarna
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • papryka ostra mielona do smaku
  • kasza jęczmienna perłowa
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Mielone z warzywami "po grecku" i kaszą

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy , kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do rondla na rozgrzane masło. gdy stanie się szklista dodajemy obrane i starte na tarce o dużych oczkach warzywa: marchew, pietruszkę, seler oraz drobno posiekany /lub przeciśnięty przez praskę/ czosnek. Przesmażamy często mieszając przez 1-2 min. Wlewamy ok. 200 ml bulionu, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i delikatnie doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.Dusimy do miękkości bez przykrycia od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dodajemy pozostały bulion.Pod koniec duszenia ostatecznie doprawiamy do smaku dodając także ostrą paprykę.
    W czasie, gdy warzywa duszą się w garnku przygotowujemy mielone: do mięsa mielonego /u mnie z łopatki i karkówki/ dodajemy bułkę tartą, wbijamy jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie wyrabiamy, formujemy mielone i smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju.
    Mielone podajemy na warzywach. U mnie dodatkowo była kasza jęczmienna ale może być też ryż lub ziemniaki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń