Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne mielone z dodatkiem suszonych śliwek i żurawiny w sosie chrzanowym podane z piure ziemniaczanym. Mięso z słodko-kwaskowym smakiem suszonych owoców i ostrym sosem chrzanowym smakuje rewelacyjnie:)
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 48
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 109
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10335
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 110
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 995
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 48
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 109
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10335
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 110
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 995
Składniki
Mięso mielone przekładamy do miseczki, dodajemy bułkę tartą, jajka, cebulę /startą na tarce o drobnych oczkach/, pokrojone suszone śliwki i żurawinę. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką i wyrabiamy. Z masy mięsnej formujemy pulpety. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy pulpety na rumiano z obu stron. Następnie wlewamy gorący bulion i dusimy na małym ogniu 10-15 min. Śmietanę mieszamy z chrzanem. Gdy powstanie jednolity "sos" dodajemy mąkę i ponownie dokładnie mieszamy by nie było grudek. Pulpety zdejmujemy z patelni a sos nadal gotujemy na małym ogniu.5-6 łyżek gorącego sosu dodajemy do sosu śmietanowo-chrzanowego, znów dokładnie mieszamy a gdy uzyskamy jednolity sos przelewamy do sosu na patelnię. Energicznie mieszamy, zagotowujemy i gotujemy 2-3 min. często mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pulpety w sosie chrzanowym możemy podawać z ryżem, kaszą lub /tak jak ja/ piure ziemniaczanym. *20 min przed przygotowywaniem mielonych bułkę tarta możemy zalać wodą lub bulionem - obiad robiłam w pośpiechu więc dodałam bułkę tartą bez namaczania. * Jeśli suszona żurawina lub śliwki są bardzo wysuszone możemy je wcześniej zalać letnią wodą.