Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięsny kociołek szwagra przed laty składał się z kilku gatunków mięs (obowiązkowo wołowiny, ale też dziczyzny) w tłustym sosie. Dziś panowie coraz bardziej dbają o zdrowie (i słusznie!), więc w daniach na męską kolację często nie brak solidnej porcji warzyw, a zamiast smalcu pojawia się oliwa.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 821
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5757
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9569
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 271
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 821
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5757
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9569
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 271
Składniki
Opłucz mięso, oczyść z błonek i tłuszczu. Pokrój na nieduże kawałki. Połącz składniki marynaty i wymieszaj. Obtocz w marynacie mięso i odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Obierz cukinię i pokrój w półplasterki. Na podobnej wielkości kawałki pokrój bakłażana. Zasyp oba warzywa solą o odstaw na 15 minut. Następnie odciśnij ręcznikiem papierowym nadmiar soku i soli z warzyw. Podsmaż je chwilę na niewielkiej ilości oleju (najlepiej na patelni grillowej).
Obierz marchewkę i pokrój w półplasterki. Podgotuj kilka minut na parze. Z papryki usuń gniazdo nasienne i także pokrój ją na nieduże kawałki. Posiekaj drobno papryczkę chili. Pokrój cebulę w półplasterki. Podsmaż warzywa na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem sproszkowanych papryk. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Na osobnej patelni krótko obsmaż mięso. Dodaj do warzyw. Zalej zawartość patelni czerwonym winem i duś przez chwilę. Następnie wlej na patelnię bulion i duś przez około godzinę (na wolnym ogniu, pod przykryciem).
Kwadrans przed końcem duszenia wlej na patelnię passatę pomidorową. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem. Dodaj cukinię i bakłażana. Gotowe danie podawaj oprószone posiekaną natką pietruszki lub kolendry.