Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięsny kociołek szwagra przed laty składał się z kilku gatunków mięs (obowiązkowo wołowiny, ale też dziczyzny) w tłustym sosie. Dziś panowie coraz bardziej dbają o zdrowie (i słusznie!), więc w daniach na męską kolację często nie brak solidnej porcji warzyw, a zamiast smalcu pojawia się oliwa.
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 1067
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1069
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2122
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 1067
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1069
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2122
Składniki
Opłucz mięso, oczyść z błonek i tłuszczu. Pokrój na nieduże kawałki. Połącz składniki marynaty i wymieszaj. Obtocz w marynacie mięso i odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Obierz cukinię i pokrój w półplasterki. Na podobnej wielkości kawałki pokrój bakłażana. Zasyp oba warzywa solą o odstaw na 15 minut. Następnie odciśnij ręcznikiem papierowym nadmiar soku i soli z warzyw. Podsmaż je chwilę na niewielkiej ilości oleju (najlepiej na patelni grillowej).
Obierz marchewkę i pokrój w półplasterki. Podgotuj kilka minut na parze. Z papryki usuń gniazdo nasienne i także pokrój ją na nieduże kawałki. Posiekaj drobno papryczkę chili. Pokrój cebulę w półplasterki. Podsmaż warzywa na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem sproszkowanych papryk. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Na osobnej patelni krótko obsmaż mięso. Dodaj do warzyw. Zalej zawartość patelni czerwonym winem i duś przez chwilę. Następnie wlej na patelnię bulion i duś przez około godzinę (na wolnym ogniu, pod przykryciem).
Kwadrans przed końcem duszenia wlej na patelnię passatę pomidorową. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem. Dodaj cukinię i bakłażana. Gotowe danie podawaj oprószone posiekaną natką pietruszki lub kolendry.