Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, delikatne i aromatyczne mięso z piersi kurczaka. Jego wspaniały smak został wzbogacony świeżym rozmarynem i intensywnym aromatem szynki szwarcwaldzkiej.
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
Odsłon: 158
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 282
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 54
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
Odsłon: 158
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 282
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 54
Składniki
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Następnie każdą pojedynczą pierś przekroić w poprzek, lekko posolić i oprószyć mieloną czerwoną papryką. Na patelni (u mnie grillowa) rozgrzać oliwę z oliwek. Mięso obsmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Zdjąć z patelni, oprószyć rozmarynem. Na każdy kawałek mięsa nałożyć jeden lub dwa plasterki czosnku (który oczywiście wcześniej obraliśmy i pokroiliśmy). Tak przygotowanego kurczaka zawijać w plasterki szynki szwarcwaldzkiej. Jeżeli mamy duże kawałki mięsa owijamy je w dwa plasterki szynki, jeżeli małe, wystarczy jeden plasterek.
Gotowe mięsne zawiniątka wracają na patelnię, gdzie podlewamy je winem i woda (około pół szklanki). Całość dusimy 10 minut, aby mięso przeszło aromatem wina i rozmarynu. Ważne jest również, aby miękki był czosnek, dlatego mięso z tej strony, na której położyliśmy plasterki czosnku dusimy dłużej odwrócone czosnkową stroną do dna patelni. Kurczaka podajemy np. z zasmażanymi buraczkami i ziemniaczanym purée.
Smacznego.