Do góry

Dania główne Przepis na:

Mięso mielone w sosie chrzanowo-śmietanowym z makaronem

Mięso mielone w sosie chrzanowo-śmietanowym z makaronem

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 3419

Dodano:

Odsłon: 482

Najczęściej mięso mielone podaję w wersji "na czerwono": z sosem na bazie pomidorów lub koncentratu pomidorowego. Tym razem podałam w wersji "na biało" : z sosem chrzanowo-śmietanowym. Lekko pikantny sos mięsny podałam z makaronem ale równie dobrze smakuje z kaszą lub ryżem. Polecam:)

Składniki

  • mięso mielone 40 dag
  • marchew 1 szt
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • chrzan tarty /ze słoiczka/ 2 łyżki
  • śmietana kremówka 300 ml
  • olej 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • makaron
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek a po chwili dodajemy pokrojoną w małą kostkę /lub startą na tarce o dużych oczkach/ marchew. Dusimy razem ok. 4-5 min często mieszając by warzywa się nie przypaliły. Następnie dodajemy mięso mielone. Doprawiamy mieloną papryką oraz delikatnie solą i pieprzem cytrynowym.
    Gdy mięso będzie już dobrze wysmażone dodajemy śmietanę wymieszaną z chrzanem. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i zagotowujemy.
    Sos mięsny podajemy z ugotowanym makaronem. Możemy posypać natką pietruszki lub kolendry.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń