Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięso mielone z ziemniakami i marchewką zapieczone pod pierzynką z żółtego sera to pyszna alternatywa dla klasycznego kotleta z porcją ziemniaków i surówką warzywną.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1113
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1114
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13118
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1113
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1114
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13118
Składniki
Obierz 4-5 większych ziemniaków lub 6 mniejszych. Pokrój je na niewielkie cząstki. Marchewki obierz i pokrój na plasterki.
Pokrój drobno cebulę i podsmaż na niewielkiej ilości masła. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Połącz zawartość patelni z mięsem mielonym i wyrób dokładnie dłonią. Dopraw do smaku przyprawą do mięsa mielonego (lub własną mieszanką przypraw), ewentualnie – pieprzem i solą.
Natłuść naczynie żaroodporne. Wypełnij je mięsem mielonym. Po środku zrób duże wgłębienie i umieść w nim plasterki ziemniaków. Oprósz je przyprawą do ziemniaków. Na wierzchu ułóż plasterki marchewki. Całość zalej ostrożnie częścią bulionu.
Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około godzinę. W połowie pieczenia dolej resztę bulionu. Pod koniec zetrzyj zer żółty na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj ze śmietaną. Rozprowadź masę na powierzchni zapiekanki. Piecz do chwili, aż serowa pierzynka się zarumieni.