Do góry

Dania główne Przepis na:

Mięso z kurczaka z imbirem

Mięso z kurczaka z imbirem

Autor:

Przepisów i artykułów: 84 Ocena: 530

Dodano:

Odsłon: 177

Mięso z kurczaka przygotowane w taki sposób jest soczyste i aromatyczne

Składniki

  • kurczak 0,5 szt
  • jogurt naturalny 100 ml
  • czosnek 2 ząbki
  • imbir starty 1 łyżeczka
  • papryka mielona 1 łyżeczka
  • oliwa 2 łyżki
  • pieprz cytrynowy mielony 0,5 łyżeczki
  • syrop klonowy 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Mięso z kurczaka z imbirem

Przygotowanie

  1. Do miski wlać oliwę, syrop klonowy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce świeży imbir, mieloną paprykę, pieprz cytrynowy, wymieszać.

  2. Umyte, osuszone i podzielone na porcje mięso naciąć niżem w kilku miejscach, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w marynacie, odłożyć w chłodne miejsce na 1-2 godziny.

  3. Następnie mięso razem z marynatą przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub naczynia żaroodpornego, podlać odrobiną wody, przykryć i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

  4. Piec około 1 godziny polewając od czasu do czasu powstałym sosem. Pod koniec dopiekać bez przykrycia, aby mięso miało chrupiącą skórkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń