Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowałam mięso z kurczaka w słodko-kwaśnej marynacie. Dodatek miodu, soku z cytryny i ketchupu to nowa odsłona pysznego mięsa.
Dla milosników cukinii i szybkiej kuchni. Obiad w 15 minut, prosty, smaczny,...
Odsłon: 5369
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47820
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165680
Dla milosników cukinii i szybkiej kuchni. Obiad w 15 minut, prosty, smaczny,...
Odsłon: 5369
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47820
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165680
Składniki
Umyte porcje z kurczaka osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć ostrą papryką. Pozostawić w chłodnym miejscu przynajmniej na 1 godzinę.
Następnie na mięso ułożyć kilka wiórek z masła, podlać kilkoma łyżkami wody, przykryć i włożyć na około 1 godziny do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Ketchup wymieszać z miodem. 15 minut przed końcem pieczenia mięso posmarować ketchupem z miodem.
Ponownie włożyć i piec aż mięso będzie ładnie rumiane z chrupiącą skórką.
Upieczone mięso wyjąć na talerz, odłożyć w ciepłe miejsce. Do tłuszczu w którym piekło się mięso wsypać ugotowane na pół miękko ziemniaki, oprószyć papryką i pieprzem, wymieszać. Włożyć do piekarnika nastawionego na 230 stopni, włączyć termoobieg i piec do miękkości i uzyskania odpowiedniego koloru.