Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowałam mięso z kurczaka w słodko-kwaśnej marynacie. Dodatek miodu, soku z cytryny i ketchupu to nowa odsłona pysznego mięsa.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 900
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 13
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 900
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 13
Składniki
Umyte porcje z kurczaka osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć ostrą papryką. Pozostawić w chłodnym miejscu przynajmniej na 1 godzinę.
Następnie na mięso ułożyć kilka wiórek z masła, podlać kilkoma łyżkami wody, przykryć i włożyć na około 1 godziny do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Ketchup wymieszać z miodem. 15 minut przed końcem pieczenia mięso posmarować ketchupem z miodem.
Ponownie włożyć i piec aż mięso będzie ładnie rumiane z chrupiącą skórką.
Upieczone mięso wyjąć na talerz, odłożyć w ciepłe miejsce. Do tłuszczu w którym piekło się mięso wsypać ugotowane na pół miękko ziemniaki, oprószyć papryką i pieprzem, wymieszać. Włożyć do piekarnika nastawionego na 230 stopni, włączyć termoobieg i piec do miękkości i uzyskania odpowiedniego koloru.