Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu jako drugie danie lub poprostu jako obiad na kolejne dni. Pyszne danie dla całej rodziny a także dla gości.
Garnek, patelnia, nóż, deska do krojenia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1466
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1466
Składniki
Marchew, pietruszkę, paprykę i pieczarki myję pod bieżącą wodą. Cebulę obieram, przekrawam na pół a następnie kroję w kostkę (nie musi być bardzo drobno, chyba że ukrywamy przed niejadkami). Paprykę kroję w kostkę a marchew I pietruszkę ścieram na tarce o grubych oczkach lub kroję w półtalarki. Czosnek przeciskam przez praskę ale dodaje go na samym końcu do warzyw z mięsem, żeby się nie przypalił.
Na patelnię wlewam olej słonecznikowy, około 2-3 łyżki. Kiedy się rozgrzeje dodaje cebulę, smażę około 5 minut, mieszam i dodaję paprykę, smażę kolejne 5 minut, po tym czasie dodaję marchewkę i pietruszkę. Podsmażam przez 10 minut, mieszam kilka razy. Po tym czasie przykrywam na jakieś 5-7 minut, w tym czasie kroję pieczarki, niezbyt drobno, dosypuje pokrojone pieczarki na patelnię i smażę wszystko kolejne 10 min, aż pieczarki zmniejszą objętość. Jeśli coś się nie mieści na patelnię można dodać to prosto do garnka z mięsem.
Ostudzone mięso z rosołu oddzielam od kości, rozdrabniam na mniejsze części (do tego używam rękawiczek, jakoś mi łatwiej). Jeśli pozostał tłuszcz z rosołu to dobrze bo będzie potrzebny do podsmażenia mięsa w garnku, jeśli jest go mało to można dodać troszkę oleju (około 1 łyżki stołowej) żeby mięso się nie przypaliło do garnka. W garnku podsmażamy mięso około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy warzywa z patelni. Można dodać tu pieczarki jeśli się nie zmieściły na patelnię.
Kiedy już wszystko jest podsmażone i podgrzane łączymy składniki, dodajemy wszystko do 1 garnka i dolewamy pół szklanki przegotowanej wody (u mnie gorąca z czajnika). Mieszamy i gotujemy około 10 minut zeby się wszystko ładnie połączyło.
Do garnka z warzywami dodajemy sos pieczeniowy ciemny. Mieszamy aż zgęstnieje i żeby się nie przypaliło. Sprawdzamy smak, jeśli trzeba dodajemy sól i pieprz. Powinien wyjść fajny sos / gulasz gesty ale nie zbyt gesty.
W kolejnym etapie obieram I gotuję ziemniaki w osolonej wodzie a następnie duszę je używając do tego tłuczka do ziemniaków. Jeśli gotuję to danie na kilka dni, w każdy dzień używam innego dodatku, np. W pierwszy dzień ziemniaki, drugi makaron a w trzeci ryż. Z każdym dodatkiem ten obiad smakuje przepysznie.
W ostatnim etapie nakladam na talerz ziemniaki (lub ryz/makaron), gulasz, a na gulasz dodaję pokrojone w Plastry ogórki kiszone, u mnie Żuławskie, moje ulubione ogórki można dodać do gulasz jednak wydaje mi się, że podczas odgrzewania tracą smak, dlatego wolę je dodawać osobno Życzę smacznego