Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy zaczyna się sezon na truskawki, na wielu stołach jako jedne z pierwszych dań z truskawkami pojawiają się pierogi. Lubią je dzieci i lubią dorośli. Ja jednak postanowiłam nieco je urozmaicić przez dodanie mięty. Jaki jest efekt? Oszałamiający, sprawdźcie sami! :)
Polecam.
Odsłon: 362
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1313
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 536
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1923
Polecam.
Odsłon: 362
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1313
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 536
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1923
Składniki
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól. W kopczyku mąki robimy wgłębienie, gdzie dodajemy drobno posiekane listki mięty oskubane z gałązek. W wodzie rozpuszczamy masło i stopniowo dolewając wodę do wgłębienia, zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, podsypując mąką w razie potrzeby. To tak naprawdę taka moja wariacja ciasta na pierogi bez jajek :) Oczywiście jeśli ktoś nie lubi mięty, niech zrobi ciasto bez tego dodatku :) Gotowe ciasto przykrywamy folią lub ściereczką i zostawiamy w spokoju na 20-30 minut.
Z bryły ciasta odcinamy mniejsze części i wałkujemy je niezbyt grubo - 1mm grubości w zupełności wystarczy. Z rozwałkowanego placka wycinamy krążki. Na środku każdego z nich układamy porcję truskawek, które posypujemy cukrem. Ilość truskawek i cukru dobieramy do własnego smaku, pilnując tylko, by nie było problemów ze zlepieniem pieroga :) Ulepione pierogi odkładamy na ściereczce. Gotujemy, wrzucając na osolony wrzątek i wyjmujemy około 1 minutę po wypłynięciu. Podajemy gorące ze śmietaną i cukrem. Smacznego!!!!