Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mini zapiekanki z ciasta francuskiego"
Szybki sposób na coś słodkiego dla dzieci i niespodziewanych gości zamiast tr...
Odsłon: 12306
Z przygotowaniem tego deseru z pewnością każdy sobie poradzi, nawet amatorzy...
Odsłon: 6409
Pyszna przekąska z ciasta francuskiego z dodatkiem sera żółtego, szynki ,szpi...
Odsłon: 8131
Mazurek jest bardzo ozdobnym, słodkim ciastem, który w wielu domach zajmuje o...
Odsłon: 1082
Kuchnia indyjska pod względem smaku to jedna z najlepszych kuchni świata. Bar...
Odsłon: 104
Prosty do zrobienia i niezwykle smaczny pasztet wielkanocny , wyśmienity na ś...
Odsłon: 1323
Mazurek jest bardzo ozdobnym, słodkim ciastem, który w wielu domach zajmuje o...
Odsłon: 1082
Kuchnia indyjska pod względem smaku to jedna z najlepszych kuchni świata. Bar...
Odsłon: 104
Prosty do zrobienia i niezwykle smaczny pasztet wielkanocny , wyśmienity na ś...
Odsłon: 1323
Składniki
Czas ok. 60 min; porcja – 510 kcal, cena 7 zł.
Por oczyść starannie, opłucz i osusz, pokrój w talarki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć krążki pora, przesmaż z dodatkiem soli. Dodaj rozdrobnione mięso kurczaka. Smaż razem jeszcze 2-3 minuty.
Wlej wytrawne białe wino. Duś razem, aż płyn odparuje. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, odstaw. Do miseczki wlej śmietanę, wbij jedno jajko, wymieszaj starannie.
Przygotowaną masę jajeczno-śmietanową wlej do ciepłego farszu z pora i kurczaka, wymieszaj. Ciasto francuskie rozłóż na posypanej mąką stolnicy (mrożone musisz wcześniej rozmrozić).
Wykrój z ciasta cztery kółka o średnicy foremek do zapiekania (odrysuj od dna foremki) oraz kolejne cztery o średnicy o kilka centymetrów większej. Większe placki przełóż do foremek, starannie wylep. Napełnij przygotowanym farszem. Na wierzchu rozsyp starty żółty ser.
Każdą zapiekankę przykryj mniejszym krążkiem z ciasta francuskiego. Starannie zlep brzegi. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni.
W miseczce rozkłóć drugie jajko. Posmaruj nim wierzch ciasta. Posyp ziarnami sezamu. Foremki wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 20-25 min. Podawaj na gorąco.Źródło: Świat kobiety
Przepisy Dania główne
Dania główne
Potrawka z kiełbasy i groszku
Dania główne
Pulpety tandoori
Dania główne
Przepyszne risotto ze smażonym łososiem
Dania główne
Klopsy z jajkiem
Potrawka z kiełbasy i groszku
Bardzo prosta potrawka. Idealna na szybki obiad czy kolację. Może stanowić sa...
Odsłon: 58
Pulpety tandoori
Kuchnia indyjska pod względem smaku to jedna z najlepszych kuchni świata. Bar...
Odsłon: 104