Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mini zapiekanki z ciasta francuskiego"
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 364
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104604
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 357
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9117
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 364
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104604
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 357
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9117
Składniki
Czas ok. 60 min; porcja – 510 kcal, cena 7 zł.
Por oczyść starannie, opłucz i osusz, pokrój w talarki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć krążki pora, przesmaż z dodatkiem soli. Dodaj rozdrobnione mięso kurczaka. Smaż razem jeszcze 2-3 minuty.
Wlej wytrawne białe wino. Duś razem, aż płyn odparuje. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, odstaw. Do miseczki wlej śmietanę, wbij jedno jajko, wymieszaj starannie.
Przygotowaną masę jajeczno-śmietanową wlej do ciepłego farszu z pora i kurczaka, wymieszaj. Ciasto francuskie rozłóż na posypanej mąką stolnicy (mrożone musisz wcześniej rozmrozić).
Wykrój z ciasta cztery kółka o średnicy foremek do zapiekania (odrysuj od dna foremki) oraz kolejne cztery o średnicy o kilka centymetrów większej. Większe placki przełóż do foremek, starannie wylep. Napełnij przygotowanym farszem. Na wierzchu rozsyp starty żółty ser.
Każdą zapiekankę przykryj mniejszym krążkiem z ciasta francuskiego. Starannie zlep brzegi. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni.
W miseczce rozkłóć drugie jajko. Posmaruj nim wierzch ciasta. Posyp ziarnami sezamu. Foremki wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 20-25 min. Podawaj na gorąco.Źródło: Świat kobiety