Smaker
Dodaj przepis
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Mleko kozie i przetwory z mleka koziego – alternatywa dla mleka krowiego...
  • Dania główne
  • Przepis na
Odsłon: 1600 19.11.2020

Mleko kozie i przetwory z mleka koziego – alternatywa dla mleka krowiego...

drNowak
drNowak

Mleko kozie pod względem zawartości podstawowych składników jest zbliżone do mleka krowiego, różni się jednak cechami fizyko-chemicznymi składników m.in. tłuszczu i białka. Mleko kozie posiada właściwości prozdrowotne. Długotrwałe jego spożywanie powoduje wzrost odporności organizmu ludzkiego oraz poprawę podczas rekonwalescencji po przebyciu wielu chorób. Mimo wielu zalet dietetycznych mleko kozie nie jest polecane dzieciom poniżej pierwszego roku życia ze względu na dużą zawartość soli mineralnych.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Przygotowanie

1

Ogólna zawartość składników w mleku kozim niewiele rożni się od mleka krowiego. Mleko kozie zawiera ok. 3-4% tłuszczu, 3-3,5% białka i 4-4,5% laktozy.
W tłuszczu mleka koziego jest jednak dwukrotnie większy udział łatwo przyswajalnych krótko- i średniołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych niż w mleku krowim. Różnice w składzie wynikają też z odmiennej budowy, składu i rozmiarów kuleczek tłuszczowych . Tłuszcz mleka koziego, podobnie jak krowiego, występuje w formie kuleczek tłuszczowych otoczonych membraną fosfolipidowo-białkową. Rozmiary kuleczek tłuszczu mleka koziego są mniejsze (ich średnica wynosi ok. 2-3 µm) w porównaniu z kuleczkami tłuszczu mleka krowiego (2-20 µm). Kuleczki nie wykazują tendencji do aglomeracji (sklejania się i łączenia w skupiska) na skutek braku białka aglutyniny. W przypadku mleka krowiego, tendencja do sklejania się kuleczek tłuszczowych powoduje iż konieczny jest proces homogenizacji. Cecha ta kuleczek mleka koziego wpływa negatywnie na proces odwirowania tłuszczu z mleka, jest też przyczyną znacznie wolniejszego podstoju śmietanki, a także powoduje, że z śmietanki mleka koziego nie otrzymamy typowego masła (masło się kruszy). Plusem tej cechy jest fakt lepszej przyswajalności i lepszego trawienia mleka koziego w porównaniu z krowim. W tłuszczu mleka koziego znacznie większy jest udział krótko- i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Zawartość kwasów C6, C8 i C10 w tłuszczu tego mleka wynosi około 15%, podczas gdy w tłuszczu mleka krowiego jest ich około 6%. Wymienione kwasy (kaprynowy, kaprylowy i kapronowy – nazwa pochodzi od „Capra”, czyli koza), nadają mleku swoisty smak i zapach „kozi”. Zapach „kozi” wzmagają procesu obróbki tj. Pasteryzacja, gdyż wysoka temperatura powoduje uwalnianie się kwasów tłuszczowych do mleka – najbardziej intensywny zapach otrzymamy więc w mleku UHT, mniej intensywny w mleku pasteryzowanym w wysokiej temperaturze, a najmniej w produktach. Zawartość cholesterolu w mleku kozim wynosi zwykle 9 -11 mg w 100 ml (podczas gdy krowie średnio 14mg). Kozi tłuszcz zawiera niewielką ilość karotenu, co powoduje, że jego barwa jest zupełnie biała, w przeciwieństwie do kremowej barwy tłuszczu mleka krowiego.
Część populacji ludzkiej jest uczulona na białko mleka krowiego. Wśród białek mleka krowiego zdolność wywoływania reakcji alergicznych wykazują: kazeina, α-laktoalbumina, β-laktoalbumina i albumina surowicy krwi. W przypadku pojawienia się reakcji alergicznej wywołanej spożywaniem mleka krowiego próbuje się je zastępować mlekiem kozim. Odmienna od mleka krowiego struktura białek powoduje w mniejszym stopniu reakcje alergiczne. Związane jest to z brakiem lub bardzo małą zawartością w mleku kozim αs1-kazeiny, która w mleku krowim stanowi główne białko o działaniu alergennym.Spośród wymienionych frakcji kazeinowych zaznacza się w mleku kóz większy niż w mleku krowim udział β-kazeiny. Spośród białek serwatkowych zawartość β-laktoglobuliny jest podobna w mleku obu gatunków zwierząt, natomiast mleko kóz zawiera prawie dwukrotnie więcej α-laktoalbuminy.
Białko mleka koziego zawiera w porównaniu z krowim mniej białek serwatkowych i nieco więcej kazeiny. Sama kazeina w mleku kozim ma cząsteczki mniejszych rozmiarów. Powoduje to, że skrzep sera z mleka koziego jest bardziej miękki, drobnoziarnisty i delikatniejszy niż z mleka krowiego, co pozwala na szybsze i skuteczniejsze trawienie.
Laktoza jest głównym węglowodanem mleka koziego. Wpływa korzystnie na wchłanianie wapnia w dolnych odcinkach jelita cienkiego, sprzyja wchłanianiu magnezu, fosforu i niektórych mikroelementów oraz poprawia wykorzystanie przez organizm witaminy D. Zawartość laktozy w mleku krowim i kozim jest na podobnym poziomie. Błędne jest więc przekonanie, że mleko kozie jest dobre dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy – podobnie jak mleko krowie nie powinno pojawiać się w diecie tych osób. Na szczęście na rynku pojawiło się mleko kozie o obniżonej zawartości laktozy dla osób, które nie trawią tego dwucukru.
Mleko kozie zawiera znacznie więcej wapnia, potasu, fosforu i chloru aniżeli mleko krowie, a także aminokwasów. Zawartość witamin B2, C i kwasu pantotenowego jest podobna w mleku kozim i krowim. W mleku kozim jest więcej niż w krowim zawartość witamin B1, A i D, a mniej – witamin B6, B12 i kwasu foliowego. Ich niedobór jest uważany za przyczynę tzw. anemii mleka koziego, występującej u niemowląt w wyniku jednostronnego żywienia mlekiem kozim.
Spośród produktów z mleka koziego, obok samego mleka, dostępne są: napoje fermentowane tj. Jogurt i kefir oraz cała gama serów począwszy od twarogowych, poprzez podpuszczkowe (miękkie i twarde) aż do topionych. Nowością na rynku jest serek twarogowy Kozette – napowietrzany – przypominający konsystencją serek puszysty np. Almette.
Warto spożywać mleko i produkty z mleka koziego ze względu na walory prozdrowotne, lepszą strawialność i unikatowy smak.

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Polecane przepisy

co można zrobić z mleka koziego

Obserwator
Obserwator
Wędliny

Kozia broda w roli schabowego

Wędliny Kozia broda w roli schabowego

Już nie chroniona, więc można się delektować. Inne nazwy to :szmaciak gałęz...

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Kotlety
  • Ciasta
  • Bułki
  • Jajka

Odsłon: 22991

do 30 min 30 min
53
KORAL
KORAL
Sałatki

Sałatka z kozim serem

Sałatki Sałatka z kozim serem

Rukola, pomidory, kozi ser i figi. W naszym domu ta sałatka często gości na n...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Owoce
  • Figi
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 1344

do 15 min 15 min
15
drNowak
drNowak
Śniadania

Twaróg kozi

Śniadania Twaróg kozi

Twarogi należą do serów kwasowych, gdyż substancją koagulującą wytwarzającą s...

  • Nabiał
  • Ser
  • Mleko
  • Przetwory warzywne

Odsłon: 199

> 60 min >60 min
4

nalesniki z kozim mlekiem

fafiatko
fafiatko
Dania główne

nalesniki bez mleka z jablkami z miodem

Dania główne nalesniki bez mleka z jablkami z miodem

dla tych co nie jedzą nabiału

  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 7125

do 30 min 30 min
18
konhambos
konhambos
Sałatki

Sałatka z zapiekanym kozim serem

Sałatki Sałatka z zapiekanym kozim serem

Bardzo smaczna salatka, nie tylko dla wielbicieli koziego sera. Rózne r...

  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Oregano
  • Tymianek

Odsłon: 4307

do 30 min 30 min
13
KORAL
KORAL
Sałatki

Sałatka z kozim serem

Sałatki Sałatka z kozim serem

Rukola, pomidory, kozi ser i figi. W naszym domu ta sałatka często gości na n...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Owoce
  • Figi
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 1344

do 15 min 15 min
15

lody z koziego mleka

Obserwator
Obserwator
Desery

Gruszki zapiekane z kozim serem

Desery Gruszki zapiekane z kozim serem

Warto łączyć ser kozi z gruszką ? Oczywiście, że tak.

  • Owoce
  • Gruszki
  • Nabiał
  • Ser

Odsłon: 1163

do 30 min 30 min
12
Obserwator
Obserwator
Wędliny

Kozia broda w roli schabowego

Wędliny Kozia broda w roli schabowego

Już nie chroniona, więc można się delektować. Inne nazwy to :szmaciak gałęz...

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Kotlety
  • Ciasta
  • Bułki
  • Jajka

Odsłon: 22991

do 30 min 30 min
53
Ewa_G
Ewa_G
Dania główne

Pierś kurczaka z kozim serem

Dania główne Pierś kurczaka z kozim serem

Tylko kilka składników, a efekt bardzo smaczny. Spróbujcie piersi kurczaka na...

  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 6226

do 60 min 60 min
22

oscypki z koziego mleka

BEATA1978
BEATA1978
Przekąski

Oscypek z boczkiem wędzonym

Przekąski Oscypek z boczkiem wędzonym

Uwielbiam oscypki, zarówno na zimno, jak i na ciepło z żurawiną. Ostatnio odk...

  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso

Odsłon: 9357

do 15 min 15 min
66
Ewa_Gotuje
Ewa_Gotuje
Przekąski

Szaszłyki z warzyw i oscypka

Przekąski Szaszłyki z warzyw i oscypka

Przepis Ewy Wachowicz z 396 odcinka programu Ewa gotuje.

  • Warzywa
  • Cukinia
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 621

do 30 min 30 min
1
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pierogi z bryndzą i oscypkiem

Dania główne Pierogi z bryndzą i oscypkiem

Kto próbował ten wie. Pychota do potęgi. Podane z sosem żurawinowym nie maja...

  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 2019

> 60 min >60 min
3

maslo kozie

fizzy
fizzy
Przekąski

Masło orzechowe

Przekąski Masło orzechowe

Szybkie, smaczne, bardzo łatwe do przygotowania.

  • Mleko
  • Orzechy
  • Fistaszki

Odsłon: 816

do 15 min 15 min
11
BEATA1978
BEATA1978
Dodatki

Masło czosnkowe

Dodatki Masło czosnkowe

Banalnie proste w wykonaniu, a jakie smaczne... mniam.

  • Warzywa
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 196

do 15 min 15 min
60
ulasalog
ulasalog
Dodatki

Masło

Dodatki Masło

Domowe zawsze jakoś lepiej mi się kojarzy. Przygotowanie nie jest skomplikowa...

  • Nabiał

Odsłon: 3903

do 15 min 15 min
3

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Dania główne

Czkmeruli - gruziński kurczak w sosie czosnkowym

Dania główne Czkmeruli - gruziński kurczak w sosie czosnkowym

Gruzińskie czkmeruli to jedno z klasycznych dań tamtego rejonu. Pierwotnie by...

  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 1872

do 60 min 60 min
4
smaker
smaker
Desery

Truskawkowy Wersal

Desery Truskawkowy Wersal

Truskawkowy Wersal to wariacja na temat klasycznego, francuskiego ciasta frai...

  • Francuska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Jajka

Odsłon: 167

do 60 min 60 min
1
smaker
smaker
Desery

Dietetyczny sernik truskawkowy

Desery Dietetyczny sernik truskawkowy

Serniki są jednymi z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ciast, które...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Dietetyczne
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Płatki
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 213

do 30 min 30 min
2
smaker
smaker
Dania główne

Młoda kapusta z kiełbasą

Dania główne Młoda kapusta z kiełbasą

Młoda kapusta z kiełbasą zawsze pojawia się na stołach, kiedy zaczyna się sez...

  • Do pracy
  • Pomidorowa
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 168

do 30 min 30 min
3
smaker
smaker
Dania główne

Rolada z kurczaka z warzywami

Dania główne Rolada z kurczaka z warzywami

Rolada z kurczaka z warzywami z tego przepisu to bardzo nietypowa i ciekawie...

  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kanapki
  • Rolady
  • Ciasta

Odsłon: 238

do 60 min 60 min
2
smaker
smaker
Zupy

Zupa z bobem

Zupy Zupa z bobem

Zupa z bobem to ciekawa propozycja na letnie pierwsze danie. Duża ilość warzy...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Przyprawy

Odsłon: 95

do 30 min 30 min
1

Inne przepisy autora

Śniadania

Serek wiejski (cottage cheese)

Przetwory

Cukinia w zalewie curry

Pieczywo

Chleb pszenno-żytni z mielonymi kasztanami jadalnymi

Desery

Babka majonezowa z jabłkami

drNowak
drNowak
Śniadania

Serek wiejski (cottage cheese)

Śniadania Serek wiejski (cottage cheese)

Sery kwasowo - podpuszczkowe są wyrobami łączącymi smak twarogu (sera kwasowe...

  • Amerykańska
  • Nabiał
  • Ser
  • Mleko

Odsłon: 578

> 60 min >60 min
3
drNowak
drNowak
Przetwory

Cukinia w zalewie curry

Przetwory Cukinia w zalewie curry

Propozycja dla miłośników pikli. Cukinia w smaku jest słodka i jednocześnie o...

  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 768

do 30 min 30 min
5
drNowak
drNowak
Pieczywo

Chleb pszenno-żytni z mielonymi kasztanami jadalnymi

Pieczywo Chleb pszenno-żytni z mielonymi kasztanami jadalnymi

Chleby żytnie lub pszenno- żytnie na zakwasie należą do najzdrowszych. Nasion...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Orzechy
  • Kasztany
  • Chleby

Odsłon: 403

> 60 min >60 min
3
drNowak
drNowak
Desery

Babka majonezowa z jabłkami

Desery Babka majonezowa z jabłkami

Ulepszona wersja babki tzw. Poznańskiej lub biszkoptu. Dodatek majonezu spraw...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Jajka

Odsłon: 451

> 60 min >60 min
4
Więcej przepisów
REKLAMA
Smaker

Przepisy Dania główne

Dania główne

Młode ziemniaki zapiekane w rękawie

Dania główne

Kotlety z uda kurczaka.

Dania główne

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Dania główne

Zapiekanka z chleba tostowego

ElMar
ElMar
Dania główne

Młode ziemniaki zapiekane w rękawie

Dania główne Młode ziemniaki zapiekane w rękawie

Przepis na młode ziemniaki zapiekane w rękawie z ziołami.

  • Warzywa
  • Przyprawy

Odsłon: 114

> 60 min >60 min
2
SlodkoSlodka83
SlodkoSlodka83
Dania główne

Kotlety z uda kurczaka.

Dania główne Kotlety z uda kurczaka.

Jeśli nie lubisz spędzać dużo czasu w kuchni to jest idealna propozycja dla C...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Komunia
  • Polska
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kotlety
  • Ciasta
  • Bułki
  • Jajka

Odsłon: 131

do 30 min 30 min
3
Więcej przepisów

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Dania główne

Czkmeruli - gruziński kurczak w sosie czosnkowym

Dania główne Czkmeruli - gruziński kurczak w sosie czosnkowym

Gruzińskie czkmeruli to jedno z klasycznych dań tamtego rejonu. Pierwotnie by...

  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 1872

do 60 min 60 min
4
smaker
smaker
Desery

Truskawkowy Wersal

Desery Truskawkowy Wersal

Truskawkowy Wersal to wariacja na temat klasycznego, francuskiego ciasta frai...

  • Francuska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Jajka

Odsłon: 167

do 60 min 60 min
1
smaker
smaker
Desery

Dietetyczny sernik truskawkowy

Desery Dietetyczny sernik truskawkowy

Serniki są jednymi z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ciast, które...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Dietetyczne
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Płatki
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 213

do 30 min 30 min
2
smaker
smaker
Dania główne

Młoda kapusta z kiełbasą

Dania główne Młoda kapusta z kiełbasą

Młoda kapusta z kiełbasą zawsze pojawia się na stołach, kiedy zaczyna się sez...

  • Do pracy
  • Pomidorowa
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 168

do 30 min 30 min
3
smaker
smaker
Dania główne

Rolada z kurczaka z warzywami

Dania główne Rolada z kurczaka z warzywami

Rolada z kurczaka z warzywami z tego przepisu to bardzo nietypowa i ciekawie...

  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kanapki
  • Rolady
  • Ciasta

Odsłon: 238

do 60 min 60 min
2
smaker
smaker
Zupy

Zupa z bobem

Zupy Zupa z bobem

Zupa z bobem to ciekawa propozycja na letnie pierwsze danie. Duża ilość warzy...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Przyprawy

Odsłon: 95

do 30 min 30 min
1
REKLAMA
Smaker
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker

Mleko kozie i przetwory z mleka koziego – alternatywa dla mleka krowiego...

Autor:
drNowak

Składniki

Sposób przygotowania:

1

Ogólna zawartość składników w mleku kozim niewiele rożni się od mleka krowiego. Mleko kozie zawiera ok. 3-4% tłuszczu, 3-3,5% białka i 4-4,5% laktozy. W tłuszczu mleka koziego jest jednak dwukrotnie większy udział łatwo przyswajalnych krótko- i średniołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych niż w mleku krowim. Różnice w składzie wynikają też z odmiennej budowy, składu i rozmiarów kuleczek tłuszczowych . Tłuszcz mleka koziego, podobnie jak krowiego, występuje w formie kuleczek tłuszczowych otoczonych membraną fosfolipidowo-białkową. Rozmiary kuleczek tłuszczu mleka koziego są mniejsze (ich średnica wynosi ok. 2-3 µm) w porównaniu z kuleczkami tłuszczu mleka krowiego (2-20 µm). Kuleczki nie wykazują tendencji do aglomeracji (sklejania się i łączenia w skupiska) na skutek braku białka aglutyniny. W przypadku mleka krowiego, tendencja do sklejania się kuleczek tłuszczowych powoduje iż konieczny jest proces homogenizacji. Cecha ta kuleczek mleka koziego wpływa negatywnie na proces odwirowania tłuszczu z mleka, jest też przyczyną znacznie wolniejszego podstoju śmietanki, a także powoduje, że z śmietanki mleka koziego nie otrzymamy typowego masła (masło się kruszy). Plusem tej cechy jest fakt lepszej przyswajalności i lepszego trawienia mleka koziego w porównaniu z krowim. W tłuszczu mleka koziego znacznie większy jest udział krótko- i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Zawartość kwasów C6, C8 i C10 w tłuszczu tego mleka wynosi około 15%, podczas gdy w tłuszczu mleka krowiego jest ich około 6%. Wymienione kwasy (kaprynowy, kaprylowy i kapronowy – nazwa pochodzi od „Capra”, czyli koza), nadają mleku swoisty smak i zapach „kozi”. Zapach „kozi” wzmagają procesu obróbki tj. Pasteryzacja, gdyż wysoka temperatura powoduje uwalnianie się kwasów tłuszczowych do mleka – najbardziej intensywny zapach otrzymamy więc w mleku UHT, mniej intensywny w mleku pasteryzowanym w wysokiej temperaturze, a najmniej w produktach. Zawartość cholesterolu w mleku kozim wynosi zwykle 9 -11 mg w 100 ml (podczas gdy krowie średnio 14mg). Kozi tłuszcz zawiera niewielką ilość karotenu, co powoduje, że jego barwa jest zupełnie biała, w przeciwieństwie do kremowej barwy tłuszczu mleka krowiego. Część populacji ludzkiej jest uczulona na białko mleka krowiego. Wśród białek mleka krowiego zdolność wywoływania reakcji alergicznych wykazują: kazeina, α-laktoalbumina, β-laktoalbumina i albumina surowicy krwi. W przypadku pojawienia się reakcji alergicznej wywołanej spożywaniem mleka krowiego próbuje się je zastępować mlekiem kozim. Odmienna od mleka krowiego struktura białek powoduje w mniejszym stopniu reakcje alergiczne. Związane jest to z brakiem lub bardzo małą zawartością w mleku kozim αs1-kazeiny, która w mleku krowim stanowi główne białko o działaniu alergennym.Spośród wymienionych frakcji kazeinowych zaznacza się w mleku kóz większy niż w mleku krowim udział β-kazeiny. Spośród białek serwatkowych zawartość β-laktoglobuliny jest podobna w mleku obu gatunków zwierząt, natomiast mleko kóz zawiera prawie dwukrotnie więcej α-laktoalbuminy. Białko mleka koziego zawiera w porównaniu z krowim mniej białek serwatkowych i nieco więcej kazeiny. Sama kazeina w mleku kozim ma cząsteczki mniejszych rozmiarów. Powoduje to, że skrzep sera z mleka koziego jest bardziej miękki, drobnoziarnisty i delikatniejszy niż z mleka krowiego, co pozwala na szybsze i skuteczniejsze trawienie. Laktoza jest głównym węglowodanem mleka koziego. Wpływa korzystnie na wchłanianie wapnia w dolnych odcinkach jelita cienkiego, sprzyja wchłanianiu magnezu, fosforu i niektórych mikroelementów oraz poprawia wykorzystanie przez organizm witaminy D. Zawartość laktozy w mleku krowim i kozim jest na podobnym poziomie. Błędne jest więc przekonanie, że mleko kozie jest dobre dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy – podobnie jak mleko krowie nie powinno pojawiać się w diecie tych osób. Na szczęście na rynku pojawiło się mleko kozie o obniżonej zawartości laktozy dla osób, które nie trawią tego dwucukru. Mleko kozie zawiera znacznie więcej wapnia, potasu, fosforu i chloru aniżeli mleko krowie, a także aminokwasów. Zawartość witamin B2, C i kwasu pantotenowego jest podobna w mleku kozim i krowim. W mleku kozim jest więcej niż w krowim zawartość witamin B1, A i D, a mniej – witamin B6, B12 i kwasu foliowego. Ich niedobór jest uważany za przyczynę tzw. anemii mleka koziego, występującej u niemowląt w wyniku jednostronnego żywienia mlekiem kozim. Spośród produktów z mleka koziego, obok samego mleka, dostępne są: napoje fermentowane tj. Jogurt i kefir oraz cała gama serów począwszy od twarogowych, poprzez podpuszczkowe (miękkie i twarde) aż do topionych. Nowością na rynku jest serek twarogowy Kozette – napowietrzany – przypominający konsystencją serek puszysty np. Almette. Warto spożywać mleko i produkty z mleka koziego ze względu na walory prozdrowotne, lepszą strawialność i unikatowy smak.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajeczica
  • Omlet na słodko
  • Owsianka
  • Hummus
  • Chleb razowy
  • Tosty francuskie
  • Pasty kanapkowe
  • Kanapki
  • Bułeczki drożdżowe
  • Obiady
  • Krokiety
  • Kluski śląskie
  • Schab ze śliwką
  • Bigos
  • Szynka pieczona
  • Ryba po grecku
  • Kopytka
  • Racuchy
  • Placki ziemniaczane
  • Zupy
  • Krem z brokułów
  • Kapuśniak
  • Rosół drobiowy
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa kalafiorowa
  • Zupa cebulowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Sałatki
  • Sałatka śledziowa
  • Salatka z pora
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka rybna
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z tuńczykiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Sałatka grecka
  • Sałatka gyros
  • Ciasta
  • Ciasto marchewkowe
  • Ciasto czekoladowe
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Sernik
  • Makowiec
  • Piernik dojrzewający
  • Tiramisu
  • Tort bezowy
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z bekonem
  • Risotto ze szpinakiem
  • Ryż z warzywami
  • Sałatki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Żurek
  • Pasztet drobiowy
  • Kurczak faszerowany
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Tarta na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Twarożek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Sałatka rzodkiewkowa
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Grzyby marynowane
  • Grzyby w occie
  • Ogórki kiszone
  • Powidła śliwkowe
  • Dżem truskawkowy
  • Ćwikła z chrzanem
  • Mus jabłkowy
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron ze szpinakiem
  • Makaron z tuńczykiem
  • Makaron z serem
  • Makaron z kurczakiem
  • Spaghetti bolognese
  • Spaghetti carbonara
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka ryżowa
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Pizza domowa
  • Fasolka po bretońsku
  • Śledzie w śmietanie
  • Zobacz więcej

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Polecamy

  • Prognoza pogody
  • Program TV
  • Pomponik
  • Lotto
  • Dieta dukana
  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2022 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Pieczywo
    • Wędliny
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze
    • Ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Wideo
  • Mamy 10 lat
  • Ewa gotuje
  • Gwiazdy od kuchni
  • Pomoc Ukrainie
  • Inspiracje
  • E-booki