Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młodą kapustą zajadam się od najmłodszych lat, zarówno tą w wersji wegetariańskiej, jak i tą z dodatkiem mięsa. Kapusta wiosną jest najsmaczniejsza, dlatego warto korzystać z tego, co daje nam natura. Moja dzisiejsza propozycja to młoda kapusta z dodatkiem brązowych pieczarek i lekkiej kiełbasy z piersi kurczaka. Smacznie polecam ją jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu :)
Jak karnawał to i pysznych faworków czy Paczków nie może zabraknąć Dzis przy...
Odsłon: 59
Jak karnawał to i pysznych faworków czy Paczków nie może zabraknąć Dzis przy...
Odsłon: 59
Składniki
Umytą kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, podlewamy około 1/3 szklanki wody, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczkę soli, około 2 łyżeczek cukru oraz listki laurowe i dusimy około 10 minut od momentu zagotowania.
W tym samym czasie cebulę kroimy w kostkę, a następnie szklimy ją na maśle. Do cebulki dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażymy wszystko przez chwilę do momentu odparowania wody z grzybów.
Do podduszonej kapusty dodajemy podsmażoną cebulkę oraz pieczarki, a na patelni rumienimy kiełbasę pokrojoną w kostkę. Kiełbasę dodajemy do garnka wraz ze szczyptą ostrej papryki oraz majeranku. Wszystko dusimy przez kolejne 10 minut.
Po tym czasie dodajemy posiekany świeży koperek, 2 łyżki śmietany i dusimy wszystko przez kolejne 5 minut. Całość doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Życzę smacznego! :D