Do góry

Dania główne Przepis na:

Młoda kapusta z żółtym grochem

Młoda kapusta z żółtym grochem

Autor:

Przepisów i artykułów: 573 Ocena: 10265

Dodano:

Odsłon: 1055

W domu wszyscy uwielbiamy młodą kapustę, najlepsza jest taka najprostsza z marchewką i cebulką. Dzisiaj dodałam połówki żółtego grochu.

Składniki

  • młoda kapusta 1250 g
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • koperek kilka gałązek
  • połówki żółtego grochu 100 g
  • 4 ziela angielskie
  • sok z cytryny do smaku
  • cukier,pieprz
  • sól 1-2 łyżki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Połówki żółtego grochu namoczyć kilka godzin, przepłukać i gotować do miękkości w świeżej wodzie ok.45 minut.

    Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści i razem z cebulą i marchewką poszatkować.

    Wszystko przełożyć do większej miski, suto posypać solą, wygnieść, przykryć i odstawić na ok jedną godzinę.

    Potem przełożyć do garnka, zalać wodą, mniej więcej do połowy kapusty. Dodać przyprawy, odrobinę cukru i soku z cytryny do smaku. Dusić pod przykryciem ok 15 minut.

    Umyty koperek, posiekać drobno i razem z ugotowanym grochem dodać do kapusty. Doprawić pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać.

    Podawać z ziemniaczkami, skropione oliwą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń