Do góry

Dania główne Przepis na:

Młoda kapusta zasmażana

Młoda kapusta zasmażana

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 555

Dodano:

Odsłon: 772

Pyszny dodatek do młodych ziemniaczków :)

Składniki

  • główka młodej kapusty
  • marchew, 3 szt.
  • pietruszka, 2 szt.
  • korzeń selera
  • koperek, pęczek
  • rosół lub bulion (może być z kostki), 3-4 szklanki
  • sól, pieprz (można dodać vegetę)
  • kwaśna śmietana, 2 łyżki
  • mąka krupczatka, łyżeczka
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Młoda kapusta zasmażana

Przygotowanie

  1. Jarzyny obrać, marchewkę i pietruszkę , pokroić w grubsze talarki, a seler w podobnej wielkości kawałki. Podlać rosołem i zagotować.

  2. W międzyczasie pokroić kapustę. Główkę przekroić na ćwiartki, ćwiartki naciąć i kroić na dość grube piórka.

  3. Dodać kapustę do jarzyn, wymieszać i dusić.

  4. W międzyczasie posiekać pęczek koperku, dodać do całości, wymieszać i dusić ok. 15-20 minut, aż jarzyny zmiękną. Do kubka wlać ok. 150 ml zimnej wody, dodać mąkę i śmietanę, dokładnie rozmieszać widelcem i wlać do gotującej się kapusty. Zagotować i podawać na ciepło jako dodatek do ziemniaków i mięsa lub jajka sadzonego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń