Do góry

Dania główne Przepis na:

Mocno pomidorowe spaghetti z czarnym pieprzem

Mocno pomidorowe spaghetti z czarnym pieprzem

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 1880

Dodano:

Odsłon: 3091

Oczywiście pierwsze miejsce pośród makaronowych posiłków należy do spaghetti. Ta wersja z mocno pomidorowym sosem i czarnym pieprzem z odrobiną bazylii odpowiada im najbardziej. Spaghetti posypane startą mozzarellą, ciągnącą się przy każdym kęsie to coś za czym tęsknie najbardziej. Spaghetti bez mięsa to również fajna propozycja obiadowa dla wegetarian. Jest to sycący posiłek, dający dużo energii a w dodatku na jego przygotowanie jest bardzo krótkie.

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu do spaghetti 3 duże mięsiste pomidory 3/4 koncentratu pomidorowego poj. ok 180 ml 15 dkg mozzarelli
  • 7-8 ziarenek czarnego pieprzu 150 ml wody 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczkę słodkiej papryki w proszku
  • 1/5 łyżeczkę ostrej papryki w proszku kilka listków świeżej bazylii ewentualnie 1/2 łyżeczki suszonej
  • sól do smaku olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jak ugotować spaghetti

    Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy. Kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Gotujemy do miękkości. W miedzy czasie ścieramy ser na tarce na średnich oczkach. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją, odcedzamy i przykrywamy pokrywką żeby nie wystygł. Czosnek drobniutko kroimy lub rozgniatamy w moździerzu. Do rozgotowanych pomidorków dajemy czosnek, papryki pieprz, koncentrat i wodę. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i liśćmi bazylii. Jeżeli sos wyda się za rzadki można go zagęścić łyżką mąki pszennej. Spaghetti podjemy obficie posypane serem.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń