Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudowne proste babeczki. Yorkshire pudding – potrawa kuchni angielskiej, znana i spożywana na terenie całej Wielkiej Brytanii. Na obiad i deser.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113060
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 443
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 786
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 581
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113060
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 443
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 786
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 581
Składniki
Do wgłębienia foremek babeczkowych wlewamy sporą ilość oleju , na dnie powinna być widoczna warstwa tłuszczu. Pędzelkiem rozprowadzamy olej po foremce . Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzewamy do 180 C. W tym czasie robimy ciasto. Do wysokiego pojemnika z dzióbkiem wbijamy jajko , wlewamy 1/2 mleka i dodajemy sól. Wszystko bardzo dobrze ubijamy. Następnie dodajemy mąkę i resztę mleka. Znów wszystko dobrze ubijamy ( to ważna czynność). Gdy blaszka będzie mocno nagrzana wyjmujemy ją i szybciutko napełniamy foremki ciastem do 3/4 ich wysokości. Warstwa oleju powinna skwierczeć przy nalewaniu. Blaszkę szybko wstawiamy znów do piekarnika na ok.25-35 min. Babeczki powinny podwoić swoją objętość.