Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czasami mamy chwilę refleksji w różnych tematach nawet w obszarach kuchennych jak w tym wypadku. Ta potrawa, którą prezentuję ma ścisły związek z Ukrainą ale ze względu na niesamowity smak jest warta by ją popularyzować.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 482
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 821
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 482
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 821
Składniki
Zaczynamy nasze działania od obrania cebuli i pieczarek. następnie kroimy je na małe kosteczki. Dodajemy sól, pieprz oraz majranek i odstawiamy na bok.
Mięso mielimy w maszynce lub kupując prosimy by pani zmieliła. Jedna uwaga by w tym przypadku mięso było zmielone na małych oczkach, ponieważ lepiej smakuje. Można mięso mieszać gatunkami, ale może wtedy wyjść trochę suche a ja takiego nie lubię. U mnie jest sama łopatka. Do mięsa dodajemy przygotowane warzywa, sól, pieprz i co tam jeszcze uważacie ale to zależy od Waszego smaku.
Całość będziemy smażyli na dużej ilości oleju więc przygotowany farsz mięsny możemy lekko obsmażyć na patelni ale nie zbyt długo nawet możemy zostawić go lekko surowy by doszedł podczas smażenia całości. Jak widzicie jest lrkka różnica w kolorze przed i po obsmażeniu.
Zaczynamy robić ciasto czyli pierwszy etap. Szklankę wody zagotuj z solą, cukrem, olejem, po czym zdejmij z palnika i do tego garnka dodaj 2 szklanki mąki i mieszaj aż utworzy się gęsta wilgotna masa. Odstaw do wystygnięcia, by przy następnym wyrabianiu nie parzyło ciasto w ręce.
Drugi etap ciasta. Na stolnicę wysyp resztę mąki, dodaj alkohol w moim przypadku biała wódka oraz żółtko. Zacznij powoli wyrabiać dodając ostudzona gęstą masę. Dolewaj stopniowo ciepłą wodę, zagniataj ciasto. Kiedy ciasto połączy się i będzie łatwo odchodzić od ręki, uformuj kulę i zawiń w folię. Odłóż na 10-20 minut aby ciasto odpoczęło. Mama mówiła aby odtajało :-)
Zaczynamy robić efekt końcowy. Ciasto dzielimy np na 8 kawałków i wałkujemy. Jeden kawałek powinien mieć grubość około 4 mm, to jego wielkość będzie odpowiednia, po czym wykrajmy kółka wielkości małego talerzyka. Na połowę ciasta nakładam wystudzony farsz nakrywam go drugą częścią placka i zlepiam brzegi pierogów. Przed ułożeniem farszu na placku dodajemy do farszu trochę ciepłej wody, by farsz był soczysty. Przed zlepieniem smaruję brzegi placka pozostałym białkiem i za pomocą widelca dokańczam pracę.
Wlewam na patelnię olej około 2-3 cm i na rozgrzany olej wkładam moje czebureki. Smażę około 2-4 minuty z każdej ze stron. Farsz będzie dobry, ponieważ wcześniej podsmażaliśmy go na patelni więc ten czas jest wystarczający by był super.
I tak oto wygląda efekt naszej pracy. Jeśli się podoba to proszę kciuki dawajcie do góry, komentujcie i gotujcie oraz dbając o wasze relacje z przyjaciółmi polecajcie. Smacznego